Det kan branchen lære af de bedste reklamer fra 2016

Julie Kolbeck
julie@kforum.dk

De allerbedste TV-reklamer fra 2016 deler fire essentielle karakteristika, som hjælper dem med at skille sig ud fra mængden.

I nutidens overeksponerede samfund er vi omgivet af reklamer. De leveres til alle enheder, igennem alle medier og TV’et er til stadighed den platform, som overgår alle andre, når det gælder om at nå ud til flest mulige.

Det er næppe nogen overraskelse, at overfloden af reklamer bevirker, at kun en brøkdel rent faktisk formår at trænge igennem hos forbrugeren.

Reklamens effektivitet og succes afhænger af to centrale elementer:

  1. Kan beskueren huske reklamespottets narrativ og dermed skabe genkaldelse af brandet.
  2. Kan beskueren identificere brandet 24 timer efter eksponeringen.

Her er listen over de reklamer, som performede bedst i USA i 2016:

Bureaubiz oplister herunder de fire karakteristika, som alle ovenstående reklamer benytter sig af og som kombineret skaber den succesfulde reklame.

1. Underholdende og simpel storyline

Det bliver stadig mere vanskeligt at bevare beskuerens opmærksomhed; især fordi 64% af forbrugerne benytter andre devices – iPad, computer eller iPhone – imens de ser TV, skriver eMarketer.

Reklamerne er derfor nødt til at være klare, underholdende og simple, hvis man ønsker at fastholde beskuerens opmærksomhed fra start til slut.

De bedste reklamer fra 2016 undgår derfor hurtige montageklip og benytter sig i stedet af få karakterer til at opbygge et enkelt handlingsforløb.

Tag for eksempel denne reklame fra Gaviscon, der ovenikøbet benytter sig af en voice-over, så publikum ikke behøver afkode karakteren følelser.

Også Tescos reklame gøre brug af en let genkendelig situation, hvilket minimere den bearbejdning, der kræves af forbrugerens.

2. Brandikoner

Brandikoner – som kan være alt fra fiktive karakterer, specifikke farver eller en genkendelig lydside – er med til at forbinde brandet med det kreative indhold.

Tænk f.eks. på Kims chipskonge Jørgen, Tiffany og Co’s distinkte blå farve eller Haribos jingle, der tilnærmelsesvis er synonyme med deres brands.

Et af de elementer, som de bedste reklamer fra 2016 har tilfælles, er deres brug af familiære, let genkendelige brand ikoner.

Gaviscons brandmand; Haribos voksne, der taler ligesom børn; den talende M&Ms og Walkers brug af fodboldspilleren Gary Lineker er de kendetegnende varemærker for de individuelle brands.

3. Tidlig branding

Ifølge Nielsen Consumer Neuroscience Research er forbrugeren mest engageret de første 10 sekunder af reklamen.

De bedst præsterende reklamer har dette in mente, når de fremviser deres brandlogo tidligt i reklamen.

Reklamerne for Walkers, Haribo og Gaviscon benytter sig ovenikøbet af auditiv benævnelse af brandet samtidig med logo-displayet inden for den første tredjedel af reklamefilmen.

Dertil får de også deres respektive karakterer til at benytte produktet, der reklames for, for på den måde at placere produktet i centrum for handlingsforløbet.

Gary Lineker spiser Walkers chips.

4. Skab emotionel tilknytning

Emotionelle og stemningsfyldte reklamer har en virksom og til tider ubevidst effekt på forbrugeren. Hensigten er at skabe en association mellem produktet eller brandet og de følelser, vi oplever.

Alle ovennævnte reklamer benytter sig af humor, som er en effektiv måde til at skabe erindring såvel som en emotionel tilknytning til brandet.