Heilberg guide: Cannes for begyndere

Niels Heilberg
creative director hos Hjaltelin Stahl

Cannes-veteran Niels Heilberg har 14 råd, der kan transformere din Lions debut fra skrot til slot.

Cannes. Verdens kommercielle navle i den næstsidste uge i juni siden september 1954. Her fandt den første internationale reklamefestival sted, inspireret af Cannes filmfestivalen, med 187 film entries fra 14 lande.

Cannes er, med sit klima, sit franske temperament, sine evner i et køkken og på flaske, svær ikke at holde af, som epicenter for hele verdens ypperligste kreativitet.

Jeg var der første gang i 1992, med bus, og som Young Creative, og har været der ca. 25 gange siden. Og man bliver ærlig talt aldrig træt af Cannes.

Og selv om man ikke har været der før, kan man lige så komme godt ind i byen, landet og festivalen. Det får man mere ud af end at gå galt i byen. Hvilket du helt sikkert også kommer til, men det er ok. Du er jo i Frankrig, så alt er i udgangspunktet godt.

Her kommer mine 14 bedste råd til, hvordan du får det bedste ud af din franske visit:

(Ps. conseil er fransk for råd)

Snegl hedder escargot, og sådan er det hele vejen igennem.

Conseil #1: Tal fransk
Selv om du kun kan sige merci og baguette, er det fint. Det er fransk, og alle franskmænd foretrækker at blive talt til på deres eget sprog.

Derfor får du kategorisk en langt bedre, hurtigere og venligere betjening, når du starter alle sætninger med ”Pardon, Monsieur/Madame” (Undskyld hr./frue) og slutter dem med ”Merci beaucoup” (mange tak), s’il vous plait” (hvis De vil være så venlig) eller endda ”vous êtes très gentille” (De er meget venlig).

Og nej, man siger ALDRIG ”Garçon” til en tjener. Spørg selv CD Christian Lembourn fra Wire Agency, der for år tilbage brugte en dag i helvede og derefter 6 dage i himlen ved at leve efter denne simple regel.

De to stiftere af Movember, deres projektleder og Stephanie – alle fra Australien. De så mere tjekkede ud da vi holdt et formelt skandinavisk frokostmøde 12 timer tidligere.

Conseil #2: Tal med andre end dine kolleger
Cannes har 15.000 delegates, heraf 400 fra Danmark. De øvrige 14.500 er ligesom dig, bare federe, sjovere, lidt anderledes og virkelig godt selskab. Og de er der, ligesom dig, for at lære noget, blive inspirerede og møde nye mennesker.

Det er den eneste uge på året, hvor du har fri adgang til alle den kreative arenas superstjerner hver dag, og du ved aldrig om du taler med CD’en for BBH eller Coca-Colas globale marketingdirektør. Det sker mest om aftenen, i øvrigt.

Vær åben, og tal med så mange som muligt. Husk for Guds skyld masser af visitkort. Du skal helst komme hjem med 10 stykker af dem (altså kortene) hver aften. Har du noget interessant at byde ind med, er det helt underordnet om du er praktikant eller CEO.

Grillfest hos AdTomic/Nobody.

Conseil #3: Stay comfortable
Du får ikke brug for hverken 3-piece eller uldsweater til de elegante eller kolde aftener. Der er nemlig aldrig koldt. Heller ikke i det airconditionerede palæ.

Du kan med fordel holde dig til et enkelt, let lag 24 timer i døgnet, med et enkelt bad og tøjskift inden middagen kl. 20-21 stykker. Fodtøj, som var du på sommerferie med kæresten. Husk solcreme eller en hat – solen er stærk, selv når du forlader palæet klokken 15-16 stykker, og du skal jo også have frokost og morgenmad i det fri.

Creative Circle MasterClass med Thomas Hoffmann og Peter Metcalfe.

Conseil #4 Lav møderne hjemmefra
Du kommer til at møde et hav af mennesker og lave masser af aftaler, når du først er ankommet. Men er der nogen, du har ventet længe på at møde netop her, så få styr på aftalen (og emnet) inden du tager afsted. Morgenmad, frokost og middag forsvinder som dug for solen i Cannes. Se hvorfor længere nede i teksten.

Always on: DDBs Anders Wik.

Conseil #5: Internet
Alle er på hele tiden, og de fleste wi-fi spots i byen er overbelastede. Så hvis du har en god, international roamingløsning, er det dit held. Bring the powerbank. Bring a charger.

Der er god, fri internet på TV2’s danskerstrand; La Gold Plage foran Hotel Martinez. Du kan downloade Cannes by som kort fra Google Maps, så du ikke behøver gå online hver gang du skal finde din næste destination.

 

Fransk bagværk i metermål på TV2s danskerstrand

Conseil #6: Morgenen
Gør dig selv en tjeneste og få en ordentlig start på dagen med en dobbelt espresso og en fransk morgenmad. En espresso med et skvæt varm mælk hedder i øvrigt en noisette i Frankrig, og kan anbefales. Tilbuddene rangerer lige fra en croissant eller pain au chocolat på en stille gade eller strand til den helt store luksusmorgenmad på terrassen på Carlton – Cannes ubetinget bedste udsigtssted at indtage sin morgenmad.

Heller ikke et ringe sted til et morgenmøde. Men husk at det er populært, og bestemt ikke billigt. Du kan også få morgenmad på TV2s danskerstrand.

 

Stefan Arnoldus med sit pas. Han og Jacob Nørremark vendte senere tilbage med en Limousine service.

Conseil #7: Dagen i palæet (for deltagere med festivalpas)
Hent dit festivalpas og din festivaltaske/mulepose i Palais de Festival når du ankommer til byen. Det foregår i kælderen i palæet. Husk pas. Husk kvittering. Sortér taskens bunker af materialer grundigt og find ud af om der er arrangementer, der ligger invitationer til, eller som er værd at besøge. Brug lidt tid på programmet, og planlæg hvad du vil se dagen inden. Kom i rigtig god tid til de store navne – det er set før at en sal er blevet fyldt til randen, hvis en eks-præsident eller lignende koryfæ melder sin ankomst.

I kælderen finder du masser af workshops og udstillinger af shortlister og vindere, som er et kærkomment afbræk fra billede- og ordstrømmen i biografsalene.

Spis frokost i byen, nyd de originale franske delikatesser i godt selskab frem for en kedelig sandwich fra kiosken på strandpromenaden.

Rækker budgettet ikke til de store udskejelser, så snup en Pan Bagnat fra en af kioskerne ved stranden – den berømte provencalske tunsandwich med æg. Den ligner lidt en burger. En Croque Monsieur kan også gøre underværker for en lille penge, og begge dele bliver lavet ordentligt de fleste steder. Lad som om du er på ferie mellem 12 og 13.

Udsigt fra TV2 danskerstranden/La Gold Plage.

Conseil #8: Eftermiddagen
Efter en lang dag i palæet, skal man ud i den friske luft. Det gøres bedst (og mest økonomisk) på TV2’s danskerstrand, La Gold Plage, som ligger lige ud for Hotel Martinez, fem minutters gang fra palæet.

Her er der gratis solstole, masser af plads, god wi-fi, gratis øl og masser af godt selskab og netværk, som man kan diskutere dagens oplevelser med.

Herudover er der på Gold Plage en række talere i løbet af ugen, som altid sætter et fint og socialt punktum for dagen og en blød overgang til den mere sociale aften.

Man kan også vælge at spise både morgenmad, frokost og aftensmad i deres udmærkede og rimelige restaurant. Husk at man skal tilmelde sig online eller på stedet, og få det armbånd, der giver adgang hver dag. Husk at følge TV2 Cannes Facebook side, så du kan følge med i aktiviteterne.

Find en genvej til siden her.

Menu og graffiti hos Da Laura.

Conseil #9: Middagen
Vi er i Sydeuropa. Her spiser man ikke klokken 18. Det har det fleste forstået, og med 15.000 mennesker i byen er det en rigtig, rigtig god ide at bestille bord. Gerne et par dage i forvejen, hvis det er et populært sted. Prøv at undgå restauranterne langs Croisetten og havnen, men sigt efter ting inde i byen.

Personligt prøver jeg altid at lægge vejen forbi Da Laura (italiensk cougar, der gør sig i hjemmelavet pasta med trøfler til rimelige priser) og på en god dag en seafood platter på Astoux & Brun ved havnen, og hvis man partout skal spise på restaurantgaden i den gamle by, så bestil bord udenfor på Gavroche (der er kun 5 borde på terrassen).

Det er i det hele taget altid en god ide at spise udenfor. Og det er også altid en god ide at tjekke Tripadvisor, da Cannes er pakket med turistfælder.

Jeg har lavet en bundsolid liste særligt til dig, på Google Maps, med 4 håndfulde lækre og gode restauranter  – og byens vigtigste pejlemærker for festivalgængere.

Fang listen her.

Sponsta-boss Phillip Bock var i sit es, da Jokeren spillede til hans Cannes debut.

Conseil #10: Arrangementer
Der er masser af arrangementer i løbet af ugen, lige fra formelle drink præsentations og workshops, over foredrag og mingling på udvalgte barer og restauranter til fester i Super Cannes og på strandene og hotellerne langs Croisetten.

Visse af dem finder du i din Cannes Bag, og har du ikke sådan en, er der andre veje ind. De store annoncører sidder på størstedelen af disse arrangementer, så har du forbindelser til folk, der arbejder i branchens tunge industrier, så tag fat i dem.

Kommer du på Gold Plage hver dag, er der gode muligheder for at få overblik over mulighederne. Der er mange produktionsselskaber i Cannes hvert år for at lave forretning, og de laver som regel nogle rigtig gode, sociale arrangementer.

De officielle gallaer er fornuftige, men også meget franske og lange og ikke et nødvendigt must-see, hvis du er i godt selskab. I gamle dage lavede M2 Film de sjoveste og Bacon de vildeste og mest berygtede arrangementer hvert år, men sidstnævnte er desværre nu bandlyst af alle udlejere i Cannes.

Baconfesterne var på afdøde DJ Kjeld Tolstrups top 5 liste over de største oplevelser i hans liv.

Din udsigt fra midnat.

Conseil #11: Natten
Langt størstedelen af festivalen befinder sig på ‘The Gutter Bar’, nærmere bestemt det kontrastfyldte hjørne mellem 72 Croisette og Hotel Martinez efter kl 22.

Her er åbent og fyldt til randen natten igennem, kun afbrudt af fejemaskinerne, som ankommer lige efter klokken 05.00.

De seneste år har Hotel Carlton fået en status som aftenstedet for dem, der er noget ved musikken. Det har naturligvis intet på sig. Hold dig i slipstrømmen på dine venner – de kan være svære at finde igen. Til gengæld vil du helt sikkert rende ind i mor og datter på hhv. 60 og 80 år, klædt i leopardskind. De har været en uofficiel del af festivalen i 20 år.

Simone Signoret og Yves Montand på boulebanen foran La Colombe d’Or.

Conseil #11: Hviledag
En uges indtryk og højtryk, kan kræve lidt andet input. Har du tid og mulighed, så lej en bil med nogle kolleger og kør til Saint Paul de Vence og gå en tur i gaderne.

Et stenkast derfra kan du besøge franskmændenes smukke svar på Louisiana, Fondation Maeght i Vence og hvis du vil have en restaurantoplevelse for livet, så prøv at bestille bord på Colombe d’Or i Saint Paul de Vence, som har en fænomenal udsigt, og som engang blev betalt i kunst af de malere, der boede i byen (Matisse og Picasso, blandt andre).

Kunstsamlingen på restauranten er vurderet til over 100 millioner euro. Denne restaurant er svær at få bord på i denne uge, særligt om aftenen. Du kan også tage et smut til Cap d’Antibes og forkæle dig selv en halv dag på Plage Garoupe, der har en håndfuld lækre restauranter på stranden langt væk fra Cannes’ kulørte reklameland.

Lad være med at tage den mest kendte, Plage Keller, men tag Plage Joseph lige ved siden af og få det samme til halv pris.

Tom Kristensen på vej til lufthavnen. Credit SAS/WDP.

Conseil #12: Transport
Du kan bestille en delebil til eller fra lufthavnen eller tage bussen direkte til og fra Cannes-busholdepladsen ved havnen. Begge dele tager en lille times tid afhængigt af trafik. Kør sammen med så mange som muligt og aftal ALTID prisen på forhånd.

Husk at tage højde for, hvor i byen, du bor. Bussen har flere afsætningssteder. Bus er by far den billigste transportform, hvis du rejser alene. I byen fungerer Uber fantastisk, og cykeltaxier er begyndt at vinde indpas. Bor du langt fra palæet, så lej en cykel eller en scooter, og her er en cykel på mange måder det mest praktiske og mest begavede.

En bil giver ingen mening i Cannes.

Bus, 22 € one way 50 minutter: Køb billetten lige uden for ankomstterminalen. Gå mod busterminal udgangen, billetsalg er til venstre når du kommer ud på pladsen.

Alternativt kan du bestille en deletransfer online (ca 40€ per næse ved 2 personer). Du bliver hentet limo style med skilt og det hele.

Taxi fra Nice til Cannes koster op til 100€ afhængigt af selskab/chauffør.

Cykel/Scooter/Biludlejning direkte i havnen: Mistral Location. Tjekket, venligt, rimeligt, tæt på palæet, lige til venstre for den gamle bydel.

Gør som Peter Metcalfe. Elsk Frankrig og drik 2 liter vand om dagen. I øvrigt; den frankofile Kronenbourg øl 1664 udtales Cæcarswosangkartre (seizecentsoixantequatre).

Conseil #13: Drik rigeligt
Det er varmt, meget varmt, så snart du forlader palæet. Det kan virke besnærende at dække væskebehovet i sin helhed med rosé eller 1664, men det er en god ide at supplere med rigeligt vand.

Jens Peter Jensen har været der før. Og er kommet der siden.

Conseil #14: Kom igen
Cannes er og vil altid være magisk, både for inspirationen, kreativiteten og de mange fantastiske og inspirerende mennesker, du møder på og omkring festivalen. Uagtet tid og omkostninger, er det altid det hele værd.

Nyd det. Cannes er god for dig.

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning