Musik er dit drug

Julie Kolbeck
julie@kforum.dk

Som et led i dette års Music Against Drugs-kampagne har livebandet Dúné og en fan sagt ja til at medvirke i et hjerne-eksperiment. Konklusion: Du bliver høj af musik.

Årets holdningskampagne Music Against Drugs, som kører på mere end 60 festivaler og spillesteder i hele Danmark, tager afsæt i, hvordan musikken påvirker og bevæger os. Hvad sker der i hjernen, når vi lytter til musik?

I forbindelse med kampagnen, som er drevet af Sundhedsstyrelsen, Dansk Live og Roskilde Festival i samarbejde med reklamebureauet Zupa og Volume, har man inviteret rockbandet Dúné og en af deres mange fans til at medvirke i et eksperiment, der skal undersøge, hvordan hjernen påvirkes af musik.


Bandet Dúné og fanen Amalie.

Hensigten er at forebygge unges indtag af rusmidler på festivaler og andre musikarrangementer, og budskabet er simpelt: Musikkens påvirkning af hjernen er nok i sig selv.

Hjerneeksperimentet er blevet foretaget live på spillestedet Train i Aarhus, hvor Dúné-fanen Amalie før koncerten fik påmonteret en hjernescanner, der registrerer dele af hjernens elektriske aktivitet. Under koncerten monitorerede hjerneforskeren Troels W. Kjær aktivitetsniveauet i Amalies hjerne på en skærm.


Hjerneforskeren Troels W. Kjær

”Når vi hører en god melodi, så oplever vi en form for lykkefølelse, som skyldes frigivelse af dopamin. Når jeg sidder og kigger på optagelserne, må jeg konkludere, at denne forsøgsperson helt klart er under påvirkning af musik,” siger Troels W. Kjær.

Hele eksperimentet blev optaget, hvilket har resulteret i årets kampagnefilm for Music Against Drugs. Filmen, som demonstrerer, hvordan musikken alene kan føles som en rus, signalerer et subtilt anti-drug budskab, der skal appellere til særligt det unge publikum i aldersgruppen 16-24 år.

Forsanger i Dúné, Mattias Kolstrup, kender alt til den rus, som musikken kan bringe med sig:

”Musik har en evne til at sætte mennesker i en særlig tilstand – det er der, man kan føle sig allermest høj. Eksperimentet er virkelig et indblik i, hvordan den menneskelige hjerne bliver påvirket af musik. Det var fantastisk at se, hvordan en fan helt videnskabeligt blev påvirket af musikken.”