Printmediers krise udstilles i CMO Trendanalyse

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Men heller ikke tv kommer stærkt ud, når annoncørerne disponerer marketingbudgetterne. Tv kan dog glæde sig over større fokus hos de store annoncører.

En trendanalyse blandt 146 annoncører er ikke rar læsning for printmedierne. Som et ekko på sensommerens sparerunde hos JP/Politiken, der bl.a. blev begrundet med faldende annonceindtægter, så viser analysen, at annoncørernes investeringer i dagblade, magasiner og ugeblade har en klart faldende tendens.

Men heller ikke outdoor kommer overvældende stærkt ud i analysen, der ikke overraskende sætter digitale medier i front.

Display/banner, search samt sociale medier er de tre medietyper, der får en voksende andel af annoncørernes marketingbudgetter. Og samtidig er det medier, som næsten alle annoncørerne bruger – i modsætning til de traditionelle medier, der alle må notere, at mindst en tredjedel af annoncørerne tilkendegiver, at de ikke anvender dem.

Analysen er lavet af MyResearch, og har deltagelse af 146 annoncører, der på en række områder har svaret på, hvordan deres marketingbudgetter udvikler sig og hvordan de disponeres.

Tv viser også svaghedstegn

Omkring kanaler har de skullet svare på, om virksomhedens samlede forbrug vil stige, være uændret eller falde.

Også et så stort medie som tv kommer magert ud i analysen. Samlet er der lidt flere, der tilkendegiver, at deres anvendelse vil falde end stige. Men tv kan dog finde noget opmuntring i analysen; Der er en markant forskel på, hvordan svarene falder hos hhv. store annoncører med mere end 20 mio. kr. i marketingbudgetter og annoncører med mindre budgetter.

Omkring dagblade, magasiner og ugeblade er tendensen ens – dog vil forbruget falde mere hos de store annoncører. På tv falder svarene dog vidt forskelligt ud.

Hos de store annoncører er der 8 pct. flere, der svarer “stige” end “falde”, mens det hos de mindre annoncører er omvendt. Her er der 9 pct. flere, der svarer “falde” end “stige”.

“Den fordeling af besvarelserne er egentlig ganske logisk. Tv er typisk et medie, der fungerer bedst, når man har et stort budget. Til gengæld kan udviklingen inden for display/banner godt undre lidt mere, når man tager hele adblocking-diskussionen og den mobile udvikling i betragtning,” siger adm. dir. Mogens Østergaard, MyResearch.

Hvordan vil virksomhedens samlede marketingforbrug udvikle sig på følgende medier for hele 2016 i forhold 2015?
(Tallet er stige-minus-falde)

  • Dagblade  -16
  • Magasiner og ugeblade  -14
  • Outdoor  -5
  • Tv  -3
  • Radio  -2
  • Biograf  +5
  • Display/banner  +41
  • Search  +53
  • Sociale medier  +79

146 annoncører har svaret på spørgsmålene i CMO Trendanalysen. Det er en svarprocent på 34. Analysen kan købes hos MyResearch. Kontakt Mogens Østergaard på mo@myresearch.dk