To reklamer med samme kreative udtryk. Tendens eller uheldigt sammenfald?

Julie Kolbeck
julie@kforum.dk

Lederne og Telenor udnytter emoji-hypen i deres seneste reklamefilm, hvilket har ført til to nærmest identiske resultater.

Store hjerner tænker ens. Men da Telenor og Lederne anvendte nøjagtigt samme kreative udtryk i deres reklamer, gav det anledning til løftede øjenbryn hos forbrugerne på de sociale medier.

Jævnfør reklamebureauet Advice, som står bag Ledernes emoji-reklame, udkom Telenors reklame omkring en uge før Ledernes.

”Det tog lidt af det kreative pust ud af vores kampagne, fordi reklamernes kreative udtryk minder om hinanden” siger Rune Dalgaard, Director hos Advice.

Reklamernes indhold er til gengæld vidt forskellige. Hvor Telenor-reklamen tilslutter sig den teknologiske tidsånd og anvender emojis til at sælge telefoner og abonnementer, benytter Lederne-reklamen de gule hoveder til at rette en samfundskritik om, at vi bruger for meget tid på vores telefoner.

Som en del af Ledernes ‘tag ansvar’-kampagne, der kører hele 2017, opfordrer reklamen i stedet til, at man tager ansvar i den virkelige verden:

“Vi har sammen med Lederne skabt en platform, der handler om at tage ansvar. En af eksekveringerne er denne emoji-film, hvor vi opfordrer folk til at tage ansvar for virkeligheden i stedet for kun at kigge ned i deres feeds i diverse sociale medier.” siger Rune Dalgaard.

Bureaubiz har spurgt bureauet bag Telenor-reklamen, om de påfaldende overensstemmelser mellem de to reklamer, generer dem.

”Nej,” svarer Martin Storgaard, partner og art director hos &Co, og fortsætter: ”Det sker jo, at nogen tænker på det samme, men det er da ærgerligt, at de ligner hinanden. Jeg tror dog ikke forbrugerne bliver generet af det. Der er jo tale om to vidt forskellige budskaber.”

I og med at emojis efterhånden har fået status som et populærkulturelt allemandseje, kan man argumentere for, at sammenfaldet var uundgåeligt.

Martin Storgaard påpeger, at “emoji-sproget er kommet for at blive, så der vil med stor sandsynlighed komme flere emoji-kampagner, da det er en fin måde at kommunikere budskaber og udtrykke følelser på.”

Rune Dalgaard stemmer i: “At Telenor også har valgt at bruge emojiis, som visuelt og kreativt greb, viser bare, at det er en kommunikationsform, der fylder rigtig meget for tiden, hvilket egentlig bare understreger vores pointe.”

Dalgaard fortsætter: “Vi ville naturligvis gerne have haft det kreative greb for os selv, men at andre kommer op med den samme gode visuelle idé viser blot, at indsigten om hvor meget tid vi bruger på at mene noget på sociale medier har høj aktualitet lige nu.”

McDonald’s har også benyttet sig af den gule semiotik i sine reklamefilm, så noget tyder på, at det ikke er sidste gang, vi vil opleve hovederstattende emojis i vores tv-reklamer.

Hvad mener I? Uheldigt sammentræf eller ny tendens?