”Ærgerligt at der er sået tvivl om reklamemarkedets BNP”

Peter Engholm
25@mail.dk

Når bureauernes regnskaber viser 21 pct. øget bruttoavance, og Reklameforbrugsundersøgelsen taler om en tilbagegang for bureauerne på 5 pct. – så har undersøgelsen et problem, mener Mindshares Martin Rasmussen.

“Reklameforbrugsundersøgelsen er vores eneste kilde, når det gælder en totaltælling, der er netto. Den er reklamemarkedets BNP, og det er ikke kun en opgørelse af værdier, men også en måde at synliggøre markedet. Derfor er det ærgerligt, at der bliver sået tvivl om validiteten,” siger Martin Rasmussen, adm. direktør i Mindshare.

Hans udtalelse kommer på baggrund af, at Reklameforbrugsundersøgelsen i går estimerede bureauernes omsætning – udtrykt i “Ufordelte produktions- og administrationsomkostninger” til 4.927 mio. kr. – et fald på 250 mio. kr. fra 2007 til 2008. Samtidig melder Bureaubiz’ gennemgang af foreløbig 43 bureauregnskaber med en samlet bruttoavance på 1,6 mia. kr. imidlertid om en fremgang på hele 276 mio. kr. – lig med 21 pct.

Reklameforbrugundersøgelsen estimerer de ufordelte omkostninger som en procentdel af den samlede annonceomsætning, og det matcher ikke dagens – eller endda sidste års – bureaubillede.

“Mediabureauerne er inden for de seneste år acelleret i udvikling, og har en lange række ydelser, der er en del af reklameforbruget, men ikke relaterer sig til annonceomsætning – heriblandt rådgivning, analyse og branded content,” siger Martin Rasmussen.

Han støttes af Kim Jong Andersen, client service director i Hello Group, der i en kommentar på Bureaubiz bl.a. skriver:

“Hvis vores del af branchen (web-bureauer) ikke er medreflekteret i forbrugsopgørelsen, så er det korrekt, at estimeringsgrundlaget er yderst fejlbehæftet, da vi ikke er nær så mediaafhængige som de traditionelle bureauer.”

Ole E. Andersen, ekstern lektor ved CBS og medlem af undersøgelsens styregruppe, siger om Martin Rasmussen og Kim Jong Andersens kritik:

“På baggrund af branchedynamikken er det værd at kigge på måden, vi opgør omkostningerne til bureauerne. Det er fuldstændigt rigtigt, at især mediabureauerne med deres vækststrategi har suppleret deres klassiske ydelser som mediaindrykning og tracking med bl.a. konsulentydelser, og events- og sponsor-grene til deres bureauer. Og kontant sagt så fungerer disse serviceydelser uafhængigt af annonceomsætningen,” siger Ole E. Andersen.