“Aldrig har så mange omsat for så lidt i så lang tid”

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Gorm Larsen & Partners havde et skrækkeligt år i 2009, der gav det første underskud i 14 år. Ialt forsvandt der 7 mio. kr. fra bundlinjen.

I 2009 blev en lang række af bureauernes storkunder flatliners, og Gorm Larsen & Partners gik ikke ram forbi. Bureauets bruttoavance kom på en regulær sultekur og faldt fra 18,7 mio. kr. til 9,656 mio. kr., altså næsten en halvering.

“Vi mistede ingen kunder, men vores kundemix var møghamrende uheldigt. Med en omskrivning af Churchills ord kan man sige, at aldrig har vi haft så mange kunder, som i så lang tid har omsat for så lidt. I februar stillede jeg mig op på bureauet og proklamerede “I vote No to recession” – 14 dage senere måtte jeg erkende “But sometimes I don’t have the majority”. Det blev indledningen til en oplevelse af de store,” siger Karsten Koed, adm. direktør i – og ejer af – Gorm Larsen & Partners.

I ordet ‘oplevelse’ skal ikke lægges noget muntert, for bureauet fik i 2009 sit første underskud i 14 år, et solidt ét på 2,352 mio. mod et plus året forinden på 4,882 mio. kr.

“Jeg har altid haft en konservativ finansiel politik, og da bureauet i 2005 fik nogle tæsk, stod det helt klart, at jeg aldrig igen skulle stå uden fedt på kroppen. Så i 2008 konsoliderede jeg egenkapitalen med yderligere to mio. kr.,” siger Karsten Koed.

Men selv en pæn egenkapital kan ikke helt dække over den uheldige timing: Den bratte opbremsning i omsætningen faldt samtidig med, at bureauet havde taget hul på en ekspansion.

Dén blev i stedet vendt til en slankekur.

“Vi har filet os selv på plads. Det betød, at nogle mistede deres job, hvilket ikke var sjovt. Men i tider, hvor overskuddet er truet, er man forpligtet til at udvise det – ellers bliver man handlingslammet. Vi har redefineret bureauet og er inde ved kernen. Det har gjort bureauet til anderledes og bestemt ikke mindre interessant sted at være,” siger Karsten Koed.

Udviklingen for Gorm Larsen & Partners vendte sidst på året, og fra et adhoc’krati er der igen kommet gang i pipelinen.

“Vi har en nettotilgang af kunder, og første kvartal har været fornuftigt. For dette regnskabsår går jeg efter “en flad 10er” – at få det til at løbe rundt og konsolidere os,” siger Karsten Koed.

Nøgletal for Gorm Larsen & Partners

  • Bruttoavance 9,656 mio. kr. -48,2 pct.
  • Bruttoavance pr. medarbejder 344.857 kr. -42,8 pct.
  • Lønandel 114 (60)
  • Resultat af primær drift -2,352 mio. kr. (+4,882 mio. i 2008)