Apple uden Jobs? Hvordan bevarer man passionen og den kreative vildskab

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Steve Jobs har besluttet at forlade topposten i Apple. Det giver en stor udfordring, fordi han repræsenterede en sjælden kombination af forretningsforståelse og kreativ vildskab.

Skulle man være i tvivl om Steve Jobs betydning for Apple, så skal man blot iagttage børsmarkedernes reaktion på meddelelsen om hans afgang som selskabets CEO.

Tidligt onsdag lå aktien til en fremgang – så kom meddelelsen og slutfacit blev et fald på 7 pct. Som verdens næstmest værdfulde selskab er der tale om milliarder i tabte værdier blot fordi Steve Jobs nu ønsker at stoppe.

Men det er ikke så mærkeligt, for Steve Jobs er på alle måder et unikum.

“Han repræsenterer en kombination af en stærk forretningsmæssig forståelse, passionen, kreativ vildskab og design-forståelse – på et niveau, som man meget sjældent finder i en og samme person. I de fleste virksomheder skal man have et helt hold for at opnå det samme,” siger Morten Langebæk, der er uddannet designer og arkitekt og har stået i spidsen for designprojekter – internationale såvel som danske – i snart 30 år.

Steve Jobs historie er fantastisk, og et medie som AdAge har straks lagtde 10 bedste Apple-reklamer på – lige fra den berømte 1984, der startede computer-revolutionen til de nyeste.

Steve Jobs startede Apple som 21-årig med et ønske om at slippe computer-kraften fri til glæde for menigmand. Apple endte dog med at blive kørt over af IBM, og var en skygge af sig selv, indtil Steve Jobs vendte tilbage og genrejste selskabet med produkter som iMac, iPod og iPhone.

I dag er Apple verdens mest værdifulde IT-selskab og et design-ikon for mange.

Da Morten Langebæk for nylig dækkede pressemødet med B&Os nye strategi, konstaterede han, at Apple viste vejen for B&O. Desuden har direktøren for Bolia også for nylig fortalt om, hvordan Apple har været en inspirationskilde for udviklingen af kæden.

Det hele er personificeret i Steve Jobs, og Morten Langebæk mener, det er umuligt at finde en mand til at efterfølge ham

“I kunstens verden ville det være det samme som at tale om, hvem der skal male det sixtinske kapel efter Michelangelo,” siger Morten Langebæk og fortsætter:

“Den nuværende næstkommanderende er Tim Cook, og Steve Jobs anbefaler, at han bliver udnævnt til CEO. Han er en glimrende forretningsmand – og kan måske endda være endnu bedre end Steve Jobs. Men han får et urimeligt job, hvis han skal være den nye Steve Jobs,” siger Morten Langebæk, der mener, at det interessante bliver, hvordan man forankrer passionen, designet og den kreativevildksab i Apple efter Steve Jobs.

“Apple har i Jonathan Ives en virkelig dygtig chef-designer, og det skal blive interessant at se, hvordan de placerer ham i virksomheden. Men mon ikke han er ved at blive kørt i stilling.”

Steve Jobs har været syg i en periode, og hans opsigelse lyder således:

To the Apple Board of Directors and the Apple Community:

I have always said if there ever came a day when I could no longer meet my duties and expectations as Apple’s CEO, I would be the first to let you know. Unfortunately, that day has come.

I hereby resign as CEO of Apple. I would like to serve, if the Board sees fit, as Chairman of the Board, director and Apple employee.

As far as my successor goes, I strongly recommend that we execute our succession plan and name Tim Cook as CEO of Apple.

I believe Apple’s brightest and most innovative days are ahead of it. And I look forward to watching and contributing to its success in a new role.

I have made some of the best friends of my life at Apple, and I thank you all for the many years of being able to work alongside you.

Steve