Bøde til bureau – men ikke for hærværk

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Citrusmedia har igen været i retten. For nylig vandt man retten til at omdele cykelsadelbetræk i det offentlige rum, nu følger så en dom for vej-graffiti som medie.

Københavns Kommune har længe haft kig på Citrusmedia, der får kundernes budskaber ud på måder, der kan kaldes utraditionelle. Så liberal er kommunen imidlertid ikke i sit syn på bureauets metoder, idet man nu i to omgange har slæbt Citrusmedia i retten.

I sidste måned blev det til en sejr til Citrusmedia om ”omdeling af cykelsadelbetræk i det offentlige rum”. Kampagneformen og mediet er fuldt lovligt, hvadenten det er reklame for erhverv eller ikke-erhverv.

Nu følger så endnu en afgørelse ved retten – stadig med Citrusmedia og Københavns Kommune som stridende parter.

60 steder i København blev der for et års tid siden malet ”CK One Shock” på den københavnske asfalt – selvlysende, og dermed pænt iøjenfaldende, men med kridt.

Tidligere havde Aarhus Kommune raslet med sablen over for bureauet i forbindelse med en lignende sag, men var blevet formildet med forsikringen om, at dét kridt, som regn og almindeligt slitage ikke tog, ville bureauet selv tage ud og fjerne.

Anderledes kontant var man i København:

”I dag er det Calvin Klein, i morgen er det SuperBrugsen, og på fredag er det Bilka, der har et slagtilbud. Og så ligner hele byen et bombenedslag i en marmeladefabrik. Det er vi ikke interesseret i,” lød det dengang fra Søren Friis Mikkelsen fra Center for Renhold i Teknik- og Miljøforvaltningen til DR P4.

Forvaltningen politianmeldte vej-graffitien, og retten har talt: Det kan ikke karakteriseres som hærværk, når mediet nu en gang er kridt. Til gengæld kan man ikke male på offentlig vej efter forgodtbefindende. Den slags kræver, i henhold til vejlovgivningen, tilladelse – og en sådan havde Citrusmedia ikke indhentet. Den manglende tilladelse udløste en bøde på 1.200 kr. Måske ikke meget – men det gør det lidt sværere at gentage aktiviteten.

Hos Københavns Kommune kan man søge denne type tilladelse hos Center For Trafik, men det er ikke tilladelser, man rutter med.