Cannes Lions: Her er årets 2 første danske dommere

Peter Engholm,
journalist

En afløser får nu sin egen plads i juryen, og en Grand Prix-vinder er også valgt. Flere danskere følger. For første gang er der flere kvinder i juryerne end mænd.

Der er dansk fokus på håndværket ved årets Cannes Lions, der finder sted … nej, ikke i Cannes, men på en skærm nær dig fra den 21. til den 25. juni.

Morten Grubak, exectutive creative director hos Virtue, bliver jurymedlem i kategorien Digital Craft Lions, mens Mette Jermiin, managing director & executive producer hos Bacon, bliver jurymedlem i kategorien Film Craft Lions. Altså begge i håndværkskategorier – og begge særdeles kompetente og rutinerede. 

Mette Jermiin gør comeback i Cannes Lions-juryen, efter at hun i 2017 trådte til, da instruktøren Martin de Thurah måtte trække sig, fordi et stort, insisterende projekt kom i vejen. Også ved den lejlighed dømte hun i Film Craft Lions.

Morten Grubak har gode minder fra Cannes Lions, da han forrige år – og seneste gang, festivalen blev afholdt fysisk – vandt Grand Prix med Virtue for Carlings og casen ‘adDRESS the Future’. Også han gør en slags comeback, for Grand Prix’en blev vundet i netop dén kategori, han nu skal dømme i.

En pressemeddelelse fra Cannes Lions handler ganske vist om offentliggørelsen af navnene på de 285 jurymedlemmer. Men den vigtigste nyhed for organisationen er meldingen om, at der for første gang nogensinde er der flere kvinder end mænd i juryerne. Andelen af kvindelige jurymedlemmer er på 51 pct. mod 49 pct. i 2019.

Yderligere 189 jurymedlemmer offentliggøres snarest. Det er dem, der skal skille fårene fra bukkene, og identificere shortlisterne. Mindst én af disse er dansker – i Film-kategorien.