Carlsberg skal være et globalt ikon

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Et af midlerne er at sætte den nye marketingdirektør i spidsen for både marketing, innovation og research.

Få mærker evner at blive ikoner. Få mærker har overhovedet potentialet. Men selvforståelsen er stor hos det nye hold hos Carlsberg.

Carlsberg-mærket skal være et ikon.

Hvis vi i den sammenhæng lægger en diskussion til side om, hvor Carlsberg er i dag, så vil topchefen, Jørgen Buhl Rasmussen, i hvert fald sige en ting:

“Carlsberg har som brand et meget større potentiale, end vi udnytter i dag”.

Og så er temaet slået an.

Carlsberg har fået en marketingmand i spidsen, og selvom han loyalt tildeler sin forgænger, Niels Smedegaard Andersen, der gik til A.P. Møller Maersk, en stor del af æren for den meget positive udvikling, bryggeri-koncernen har oplevet i det seneste år, så er han dog også begyndt at sætte sit præg på tingene, og her er der bl.a. stort fokus på salg og markedsføring.

Da den øverste ledelse forleden var sammen med pressekorpset til en årlig mere uformel seance havde man bl.a. valgt at sætte fokus på innovation ved at præsentere den nye øverste chef for marketing, fransk/libaneseren Khalil Younes, der er hentet hos Coca-Cola.

Jørgen Buhl Rasmussen ønsker en mere centraliseret styring af markedsføringen, og Khalil Younes har fået ansvaret for ikke bare marketing, men også både innovation og research.

Hvis man skal “ikonisere” brandet er de innovative evner vigtige, og her understreger Khalil Younes, at det er kritisk, at alle afdelinger inden for marketing arbejder sammen frem for som siloer.

Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt ideer fødes som produkter, der skal markedsføres eller koncepter, der skal produceres. Udviklingen skal flyde sammen i et samspil med forbrugerindsigt, kendskab til handlen, etc.

Khalil Younes taler om, at det ikke er nok at have stærke brands for at opnå ikon-status.

“Carlsberg skal være meget mere end øl for at opnå ikonstatus. Her skal vi søge tilbage til historien og til essensen i Carlsberg og modellere på dette. Til gengæld får man rigtig mange nye muligheder, hvis man opnår at blive et ikon”, siger Khalil Younes uden at ville gå mere i detaljer med, hvad han har af planer for at nå målet.

“Men selvfølgelig har jeg en masse planer”, siger Khalil Younes.

Han har et flot cv med en MBA fra Harvard og en karriere hos Procter & Gamble og Coca-Cola. Hos sidstnævnte kan han bl.a. prale med at have udviklet Coke’s salg betydeligt i Tyrkiet under Ramadanen, der ellers var en meget stille periode, og for udviklingen af Fanta med afsæt fra hovedkontoret i Atlanta.