Coca-Cola: Bureauerne skal dokumentere deres værd

Læskedrik-giganten testede en performance-model på fem markeder sidste år og ventes at rulle den ud i mange flere lande.

Coca-Cola arbejder nu hårdt på at indføre en performance-baseret aflønning af sine bureauer og håber på at være med til at sætte gang i en egentlig bevægelse inden for branchen.

Det fremgik ifølge AdAge af et møde i Phoenix, Arizona blandt Association og National Advertisers Financial Management.

“Vi har behov for, at vores bureauer er profitable og sunde, men de skal gøre sig fortjent til at være det gennem deres resultater”, lød budskabet fra Sarah Armstrong, der er director of worldwide media and communication operations.

Performance-baserede aftaler er ikke ukendte i Danmark, men Coca-Cola arbejder med en relativt aggressiv af slagsen. Hvis kampagnerne ikke virker, risikerer bureauerne kun at få dækket deres omkostninger, mens der lægges op til en profit margin på op til 30 pct., hvis arbejdet performer i top.

Coca-Cola testede modellen i fem lande sidste år, og ventes at rulle den ud i mindst 35 lande mere i år, mens den skal omfatte alle samarbejder i 2011. De fem lande er: Australien, Kina, Tyskland, England og Filippinerne.

Sarah Armstrong konstaterer, at der var en betydelig ‘Giv-og-tag’ blandt de bureauer, der er blevet briefet.

“Der blev stillet spørgsmål. Men vores bureauer læser fagbladene, og de ved, hvad P&G har gjort. De vidste, at nogen på et eller andet tidspunkt ville følge denne sti. De vidste bare ikke, det ville blive os”, siger Sarah Armstrong til AdAge.

Coca-cola’s topchef, Muhtar Kent, har tidligere meldt ud, at han ønsker at spare 400-500 mio. USD på årsbasis senest i 2011, og at marketing spiller en stor rolle i besparelserne. Sarah Armstrong afviste dog at kommentere på, om man havde opnået besparelser i de lande, hvor performance-modellen er blevet indført.