Cult anmeldt til politiet

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Cult viser vold i reklamefilm og det er forbudt. I Viborg viser man bare en mand, der piller sig i numsen. Det er for ulækkert.

Det er ikke kun JBS’ reklamefilm, der kan skabe debat. En reklamefilm for Viborg Handel er dømt for ulækker af TV2 og energidrikken Cult er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for at bruge vold i en reklamefilm rettet mod børn og unge.

I Cults reklamefilm, der blev vist tilbage i 2009, foretager hovedpersonen, der spilles af en dreng, en række meget voldelige handlinger, efter at have indtaget en energi-læskedrik. Bl.a. røver han en kiosk og angriber en række personer. Filmen blev vist på nettet.

Og ifølge markedsføringsloven må man hverken direkte eller indirekte opfordre til vold eller anden farlig eller hensynsløs adfærd i reklamer rettet mod børn og unge.

En anden reklamefilm er blevet afvist af TV2, ikke fordi den er ulovlig, men fordi den er for ulækker ifølge TV2s juridiske afdeling.

I reklamefilmen for handelsforeningen Viborg Handel, der skulle sendes på TV/Midt-Vest, ses en vejarbejder stikke sin hånd ned i bukserne og klø sig mellem ballerne. Bagefter snuser han forskrækket til sine fingre.

“Det var simpelthen for klamt. I et nærbillede ser man de blævrende baller og på lydsiden høres en smaskelyd,” siger juridisk konsulent hos TV2, Hanne Sønderby til tv2.dk. “Nu har jeg haft dette job i 15 år, og jeg har set meget, men min mavefornemmelse sagde mig, at her var man gået over grænsen.”

Reklamer på tv skal kunne ses af alle, både børn, ældre og sarte personer. Derfor krævede TV2, at producenten skulle klippe scenen med den numsepillende mand ud. Det er den nu blevet.

Her kan du se den ucensurerede film