Dansk bureau skal skabe sikker taxakørsel i Kenya

Peter Engholm
25@mail.dk

Taxature i Kenya kan byde på tyveri, svindel og røveri af passagerne. Det vil et app-projekt med støtte fra Udenrigsministeriet dæmme op for – med et dansk bureau som partner.

Det var ikke et Nigeria-brev, men derimod en mail fra Kenya, der satte app-bureauet Shape på sporet af at gøre taxakørsel til en mere tryg oplevelse. En mail, hvor dét, der blev præsenteret som en god idé, reelt også er det:

Problemet er, at taxakørsel kan være en usikker oplevelse i Kenya, hvor tyveri, svindel og røveri er en del af hverdagen for passagererne. En mobil-app skal give brugerne mulighed for at se, hvordan en chauffør er blevet anmeldt af andre brugere, man vil kunne betale for sin tur direkte fra app’en, og for at opnå større tryghed undervejs vil hver køretur blive tracket via GPS.

Den kenyanske makker på M-Cab, som app’en hedder, er Triple Play Communications, og samarbejdet har fået status af et Danida-projekt og har modtaget udviklingsbistand fra Udenrigsministeriet.

Shape har i forvejen erfaring i at udvikle komplekse mobilplatforme til booking og betaling, men bureauet regner med, at det kenyansk-danske projekt også vil bringe ny viden hjem til app-huset på Islands Brygge i København.

”Vi har igennem længere tid ønsket at arbejde med projekter i Kenya for at få en dybere forståelse for at lave løsninger baseret på M-Pesa, landets succesfulde mobilbaserede overførsels- og mikrofinansierings-service. M-Pesa gør det muligt for millioner af brugere bl.a. at sende og modtage penge, hæve kontanter, betale regninger og optage mikrolån – endda helt uden at have en bankkonto,” siger Christian Nielsen, projektudvikler i Shape.

Han peger på, at projektet har udvidelsesmuligheder – på geografisk plan:

”Vores mål med app’en er at gøre taxature mere sikre for folk i Kenya, og næste skridt kan være at lancere konceptet i andre dele af Afrika. Det er et spændende og anderledes projekt, som vi glæder os over at være en del af,” siger Christian Nielsen.

M-Cab skal efter planen lanceres i den kenyanske App Store i slutningen af 2015.