De stakkels, stakkels annoncører – alle snyder dem!

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Først filmproduktion – nu mediabureauerne. Dansk Annoncørforening har som noget nyt forlovet sig med et enkelt auditerings-firma, der skal kontrollere mediabureauerne og som giver gyldne løfter om besparelser på op til 30 pct.

I sidste uge lød det fra Dansk Annoncørforenings adm. dir., Otto B. Christiansen, at reklamebureauerne tog røven på annoncørerne omkring filmproduktion.

I denne uge er det så foreningens formand, Klaus Lohse fra Danske Spil, der går ud med et budskab om, at nu skal mediabureauerne kigges efter i sømmene. Han mener, at de længe har levet en for beskyttet tilværelse, og et samarbejde med et helt nyt auditerings-firma lover besparelser på helt op til 30 pct.

Det budskab emmer af mistillid til mediabureauernes evner som indkøbere – med mindre selvfølgelig det viser sig, at det er annoncørernes egne beslutninger, som fordyrer medieindkøbet. Det er nu ikke det, der lægges op til i Klaus Lohses budskab i Børsen i dag.

Det nye er sådan set ikke auditeringen. Den har eksisteret i årevis – også i Danmark, hvor i hvert fald en lang række store internationale annoncører har en fast politik om, at deres medieindkøb skal auditeres.

Det er heller ikke nyt at se Annoncørforeningen indgå i et samarbejde. Da Eva Tufte var direktør, og Jan Maagaard (nu udviklingschef i Huset Markedsføring) var adm. dir. for Mediaudits, var der et samarbejde omkring nyhedsbreve og seminarer.

Mediaudits er nu en del af Accenture, og det nye firma, Media Path, tæller bl.a. folk herfra.

Det nye er, at Dansk Annoncørforening har forlovet sig med Media Path og aktivt markedsfører selskabet over for medlemmerne.

Men hvorfor har man forlovet sig med et nyt selskab frem for de etablerede aktører på markedet?

“Vi har tillid til de mennesker, der står bag, og de kompetencer, de har. Desuden har vi kigget på den svenske model, som de står bag, og som ser ud til at fungere godt. De har nogle værktøjer, som er relevante for annoncørerne”, siger Klaus Lohse og tilføjer, at han tidligere har samarbejdet ad-hoc med Mediaudits. Når han dengang ikke indgik et fast samarbejde, skyldtes det, at det aldrig lykkedes at få etableret en pool, der var stor nok til at han som en af Danmarks største annoncører kunne bruge den til at benchmarke sig i.

Men har Media Path så en stor nok pool?

“Nej, ikke på nuværende tidspunkt, men det er det, vi håber på vil lykkes gennem samarbejdet med os”, siger Klaus Lohse.

Har I spurgt nogle af de andre udbydere, hvad de kunne tilbyde jer af samarbejde?

“Nej, vi har kun talt med Media Path”, siger Klaus Lohse.

Han understreger, at der i samarbejdet ikke ligger nogen form for mistillid til mediabureauerne.

“Jeg har selv fuld tillid til mit mediabureau. Det er så vigtig en samarbejdspartner, at hvis man ikke har tillid, så håber jeg, at man som annoncør overvejer at skifte. Men det er vores anbefaling, at man anvender auditering. Jeg køber selv media ind for så stort et beløb, at jeg må beskæftige mig med, om jeg gør det effektivt nok, og lige nu har jeg kun mit mediabureaus ord for, at det er tilfældet. Desuden kan en auditering jo ikke stå alene. Vi kommer til at sidde sammen med mediabureauet og evaluere resultaterne. Auditeringen er et værktøj i den løbende dialog om, hvordan vi kan gøre det endnu bedre”, siger Klaus Lohse.

Susanne Arnborg fra Media Path siger til Børsen, at auditing typisk leder til besparelser på 10-30 pct. Om der virkelig kan spares så meget siger Klaus Lohse:

“Jeg tror, der vil være tilfælde, hvor der kan spares betydelige beløb ved, at annoncøren bliver bedre til at stille krav til mediabureauet”.