Design Kan … ændre vores adfærd – del 1

Redaktionen

Hvad sker der, når vi får besked om at ændre vores adfærd markant? I dette specialafsnit af Design Kan forsøger Kristina May Pries sammen med læge Imran Rashid og adfærdsstrateg Mikkel Holm Sørensen at forklare, hvorfor vi reagerer, som vi gør, når krisen rammer.

Hele Danmark er bedt om at gå inden døre og blive der de næste 14 dage. Årsagen er corona. I dette specialafsnit af podcasten “Design Kan…” undersøger vært Kristina May Pries sammen med Mikkel Holm Sørensen, direktør og adfærdstrateg i adfærdsdesignbureauet KL 7, og Imran Rashid, læge og forfatter til bl.a. bogen “Sunde vaner skabt med vilje”, hvilke mekanismer mennesker har, når de pludselig skal ændre adfærd.
 

Hør podcasten på iTunes og Spotify.
 
Hvad styrer vores adfærd i det daglige? Hvad sker der, når vi får en simpel besked som “I må ikke hamstre”? Det er spørgsmål, panelet kommet omkring. Også kommunikationen fra Statsministeriet bliver debatteret – og særligt, om der monstro er adfærdsdesignere tilkoblet de pressemøder, vi alle følger hjemme fra stuerne.
 
Med fra afsnittet kan du tage 3 key take aways:
 
1. Vi har bygget en verden, der slet ikke hænger sammen med måden, vi som mennesker fungerer. 
 
2. At hamstre er ikke nødvendigvis ond vilje, men simpelthen et udtryk for vores grundfrygt for ikke at overleve – vores rationelle hjerner kan slet ikke følge med, når vores adfærd skal ændres pludseligt.
 
3. At ændre en vane er ekstremt svært. Ofte er det en god ide at koble den nye vane op med en eksisterende. 
 
Dette afsnit er første del af en miniserie på to afsnit, der udforsker den nuværende undtagelsestilstands indflydelse på vores adfærd – og hvordan adfærdsdesign kan hjælpe os igennem krisen helskindet. Anden del bliver udgivet i næste uge og har et lidt bredere fokus på genren adfærdsdesign.