Designsøskende fra Sønderborg erobrer verden

Peter Engholm
25@mail.dk

Martin og Line Andersen holder til i London og har høstet stor international anerkendelse for animationsarbejde for en New Zealandsk kunde.

I sidste uge skrev Bureaubiz om en mager dansk høst ved Clio Awards i New York. Det viste sig ikke at være helt rigtigt, for det blev både til guld, sølv og bronze til et “dansk” arbejde. Det gik til animationsfilmen “Going West” udført for Colenso BBDO i Auckland, New Zealand.

For udførelsen og instruktionen står Martin og Line Andersen fra Danmark, men på krediteringen står der Andersen M Studio, London. For det er her, søskendeparret holder til.

“Vi er vokset op i Sønderborg. Jeg vil gerne være grafisk designer eller illustrator, og på det tidspunkt kunne man kun blive det i enten Kolding eller København. Jeg hørte, at der var flere og større muligheder i London – og så tog jeg derover,” siger Martin Andersen om sin – og siden sin søsters – indfaldsvinkel til London.

“For en person, der kommer fra Sønderborg, er der ikke den store forskel, om man tager til København eller London. Jeg fik en MA i Graphic Design fra The Royal College of Art i 1998. Og i 2003 kom min søster over for at tage sin MA i Graphic Design – ved Central Saint Martins College of Art and Design. Den kom i hus i 2006, og så blev hun creative partner i Andersen M Studio,” siger Martin Andersen.

At London rummer flere muligheder end eksempelvis Kolding, har Martin og Line Andersen også forstået at udnytte.

“Jeg arbejdede i to år inden for musikbranchen, indtil den mere eller mindre crashede. Så er det siden blevet til kunstbøger – bl.a. for et stort forlag – jeg har arbejdet med logoer, og jeg har specialiseret mig i fotografi og er repræsenteret på et galleri i New York med kunstfotografi. Både min søster og jeg er mere klassiske håndværkere end smarte designere – jeg kan bedre lide skriftplader og at fotografere med film,” siger Martin Andersen.

På søskendeparrets hjemmeside er listet de foreløbig otte internationale priser, som “Going West”-animationsfilmen har vundet. Derudover er den også nomineret ved en række andre priser.

Det var den side af det grafiske design bragte Line Andersen ind i bureauet.

“Lines afgangsspeciale var papiranimation. Hun har lavet denne type film for forfatteren Jens Blenstrups noveller – uden at spørge om lov, men han var nu glad for resultatet – og siden blev det til 12 små animationsfilm for kulturcentret South Bank Center ved Themsen, og en lille én for Nokia flagshipstore i London – hvad hedder flagshipstore på dansk?,” siger Martin Andersen.

Det hedder flagshipstore …

Martin Andersens engelske accent er tyk, og han undskylder, at der sniger sig engelske ord ind hist og pist. Selvom der ikke er flere end en hvilken som helst anden 38-årig dansker vil proppe sine sætninger med, er han dog usikker, for det er længe siden, at han har boet i Danmark.

“Jeg bor i London på 20. år – det er hele mit voksne liv …”

Men føler du sig som dansker eller englænder?

“Et godt spørgsmål. Jeg har en engelsk kæreste og engelske venner. Det er så let at falde til i London; englænderne er meget udadvendte og har den samme humor som den danske. Jeg vil altid være dansk – jeg taler dansk med min søster, og vi kommer hjem til familien flere gange om året. Men jeg føler mig også som en englænder,” siger Martin Andersen.

Og for at brede geografien lidt mere ud, så kom opgaven for den prisbelønnede animationsfilm fra New Zealand, fra Colenso BBDO i Auckland.

“Vores agent kendte en partner på bureauet, og de havde set det hidtidige animationsarbejde og ville gerne have det med i deres portfolio. Bureauet har New Zealand Book Council som kunde, og hvert år kommer der et fremstød – hvert år mere påkrævet, for de unge læser stadig færre bøger. De sagde “Tag den tid, I skal bruge. Vi stoler på jer”. Det er normalt svært at have tid og penge nok til den slags, og hele processen tog da også otte måneder. Oplægget kom fra en god forfatter, og god litteratur er lettere at relatere til følelsesmæssigt end andre produkter,” siger Martin Andersen.

Han er glad for, at han og Line har fået muligheden med “Going West”, for det er – med hans ord – “en usædvanlig hård branche” at slå igennem i. Omvendt så bedømmes man i London ikke nødvendigvis på bureauets størrelse – og Andersen M Studio består blot af Martin og Line Andersen – men på selve arbejdet.

Arbejdet er også nomineret i D&AD for Best Animation.

Going West-filmen på godt to min. kan ses her.