Digitale kompetencer får afgørende betydning i det kommende udskilningsløb

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Når de hårde tider rammer branchen bliver det ikke en konkurrence mellem bureautyper. Det bliver et spørgsmål om, hvem der har de kompetencer, der matcher tidens udfordringer.

Ja, kommunikationsbranchen står foran en hård periode. Jonas Hemmingsen, der er nordisk chef for Mediacom og næstformand i DRRB, er enig med Steffen Lüders fra GCI Mannov i, at den finansielle krise vil sprede sig som ringe i vandet og at det også vil ramme kommunikationsbranchen.

Men han undrer sig over, at Steffen Lüders uden blusel kan udpege mediabureauerne som de første og største tabere blandt branchens aktører.

“Hvad bygger han det på? Jeg synes, det tyder på en meget overfladisk opfattelse af mediabureauernes forretningsmodel, og der er ikke belæg for påstanden, hvis man f.eks. kigger tilbage til 2001. Her klarede mediabureauerne sig faktisk bedre gennem krisen end reklamebureauerne.

Men det her skal ikke handle om at pege fingre ad hinanden. Det eneste, vi kan være ret sikre på, er, at en række af de klassiske medier vil blive hårdt ramt af en nedtur og den øgede konkurrence fra de digitale media. Det vil selvfølgelig betyde en faldende omsætning hos mediabureauerne. Men fakta er, at vi i dag beskæftiger os med mange flere ting end media-indrykninger. Hos Mediacom repræsenterer dette 40-50 pct. af bruttoavancen, hvilket er et resultat af, at investeringer i en række kompetencer som digital, mobil, ROI og branded content.

Derfor kommer konsekvenserne af krisen til at handle meget mere om projekter – om kundens aktivitets-niveau. Det kan godt være, at PR-bureauerne umiddelbart har nogle ydelser, der vil være større efterspørgsel efter i krisetider, men efter min bedste overbevisning er det mere uforudsigeligt, hvem der vil blive ramt, hvor meget.

Selvfølgelig risikerer mediabureauerne at blive ramt, men det gør alle andre bureauer også, og jeg tror, det er meget vigtigere at fokusere på hvilke kompetencer, der bliver mest udsat. Jeg tror f.eks., at digitale kompetencer – som f.eks. search – og dialog vil komme meget mere i fokus, ligesom salgsmodellering og ROI målinger. Og her bliver det centralt, hvilke bureauer der har investeret inden for disse områder. Bureauer der bygger alene på en traditionel forretningsmodel, risikerer at komme i klemme”, siger Jonas Hemmingsen, og tilføjer, at billedet fra 2001 hvor omsætningen i digitale media steg på trods af faldet i andre media, er forandret. I den nuværende situation vil alle mediagrupper blive ramt!