Eks-Hello Monday producer søgte eventyret. I Schweiz …

Peter Engholm
25@mail.dk

Bjergene i Schweiz trak. Men hvad med bureauerne? Julie Clausen tog fra Hello Monday i København til Zürich og fik et chok karrieremæssigt. Nu er hun havnet på rette hylde.

Det var svært, da Julie Clausen sidste år sagde farvel til Hello Monday i København og jobbet som producer – svært at sige farvel til bureauet og især svært for kollegerne at forstå, hvad hun rejste væk til. Nemlig Schweiz.

”Jeg kunne have taget til Hello Monday i New York eller prøvet lykken i London. Det ville enhver kunne forstå. Bruddet var sværere at forklare, når nu jeg valgte at tage til Schweiz,” siger Julie Clausen.

Udlængslen var først og fremmest privat styret. Hun og kæresten havde før rejst sammen. Nu var hans kandidat-grad kommet i hus, og hvor skulle turen gå hen. Han havde før boet i Canada, og hun i Tyskland i forbindelse med uddannelserne.

”Det behøvede ikke at være langt væk, men det måtte godt være ret anderledes. Og vi skulle kunne klare os med sproget. Her var Schweiz et godt bud, og vi elsker begge bjergene og naturen. Vi står på ski, mountainbiker og vandrer i vores fritid,” siger Julie Clausen.

Karrieremæssigt chok

Ønsket om at komme tættere på naturen blev opfyldt. Til gengæld var skiftet lidt af et chok karrieremæssigt.

”Jeg havde ikke forventet at finde noget, der lignende Hello Monday, men jeg havde nok regnet med, at der var flere digitale bureauer. Zürich er international, det er Schweiz’ største by, men føles alligevel mere som Aarhus end København i sin størrelse. Der er vel færre end fem bureauer, der dyrker de digitale oplevelser,” siger Julie Clausen.

Det første halve år mødtes hun med flere digitale bureauer og blev overrasket over det manglende mod til at søge nye kreative løsninger og mindre samarbejde på tværs af kompetencer.

”Mit umiddelbare indtryk af bureaukulturen var, at den på nogle områder er 10 år eller mere bagud i forhold til Danmark. Her sidder man i højere grad med sit eget arbejde – i siloer,” siger Julie Clausen og uddyber:

”Jeg var nok en smule forkælet – jeg ved, at Hello Monday-kulturen er noget særligt. Men i stedet for bare at tilpasse mig ville jeg gerne lære fra mig.”

Det blev begyndelsen på en freelance-tilværelse, hvor hun sad hos det nystartede Y7K. Der var for så vidt rigeligt at lave, bl.a. for Hello Monday, det danske app-bureau Shape, der også har kontor i Zürich, og for schweiziske kunder.

”Jeg sad ikke og ventede på opgaver – omvendt trives jeg bedst med et team. Det ligger dels i min rolle som producer, dels i min person som kulturbærer,” siger Julie Clausen.

Fastansættelse

Via sin tidligere Hello Monday-kollega, Jakob Kahlen, mødte hun Rasmus Nutzhorn, der ledede Shapes Zürich-kontor. Han hjalp hende med at se, at bureauet, hun på flere måder ledte efter, var dét, hun i forvejen sad på. Det førte i sidste måned til en fastansættelse:

”Y7K er startet af Yves Sinka, Ruben Feurer, Samuel Adler og Joris Noordermeer. Yves og Ruben kender hinanden fra London, hvor de har studeret og arbejdet. Bureauet har internationale ambitioner, de er kreative, og vi sidder seks personer i alt – omtrent lige så mange, som Hello Monday var i København, da jeg tiltrådte i 2012,” siger Julie Clausen.

Bureauet har bl.a. lanceret Neverland Space; et digitalt galleri, der udstiller værker for digitale kunstnere. De har på kort tid fået store kunder og anerkendelse i Schweiz og udlandet.

”Y7K har et ønske om at skille sig ud og har modet til at søge nye løsninger. Jeg har fuld opbakning til at gå efter egne mål, og derudover kunne være med til at definere strategi og mål for bureauet. Da bureauet stadigvæk er lille, så jeg et stort potentiale i at være med til at bygge det op og forme kulturen,” siger Julie Clausen.

Kæresten har fået job hos Carlsberg i Schweiz, og parret er generelt faldet godt til i landet, som ifølge fordommene er bygget af ost, chokolade, konservatisme og førnævnte bjerge.

Lukkede schweizere

At slå sig ned i Zürich har også til formål at få afkræftet fordommene. Men på ét punkt ligner schweizerne os danskere – desværre på et felt, der ikke er positivt:


”Overgangen har været svær, for man bliver ikke lukket så let ind hos schweizerne. Men alt i alt er jeg meget glad. Og bureaumæssigt føler jeg på en måde, at jeg er kommet hjem,” siger Julie Clausen.

Hjemme i Danmark er Hello Mondays arme i øvrigt åbne. Således var de i alt seks medarbejdere hos Y7K for nylig på besøg hos digitalbureauets København-kontor.