Fem personer er blevet multimillionærer på Bark. På papiret

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Specielt to personer blandt bureauets storaktionærer trækker opmærksomhed. De er nemlig også involveret i et andet børseventyr: Bloggerwave. På papiret repræsenterer de således en børsformue på omkring 400 mio. kr.

Adskillige personer kunne tilføjes listen over reklamebranchens rigeste, hvis de kunne realisere deres aktier nu.

Det drejer sig om de fem storaktionærer i Bark Group Inc. der er moderselskab for Bark Copenhagen.

Selskabet er noteret på amerikanske OTC Bulletin Board, og lige nu har den en børsværdi på lidt over 900 mio. kr. Tidligere har værdien været over en milliard.

Men det er en værdi, der har skabt betydelig undren, fordi Bark Copenhagen med en bruttoavance på omkring 20 mio. kr. lige nu er eneste reelle aktivitet. Alle informationer er dog fuldt tilgængelige, og det rejser spørgsmålet om, hvad der driver aktiekursen på en børs som OTC Bulletin Board, men der er tale om en ret ukendt børs – i hvert fald i den danske finansielle sektor – og det er desuden svært at finde analytikere, der følger Bark, som har kunnet forklare kursen.

Bedste forklaring kan ligge i fremtidsplanerne om, at gruppen skal have en milliardomsætning i 2012. Men ud fra en normal værdisætning af reklamebureauer kræver en værdi på en milliard en bruttoavance på en milliard – ikke en omsætning.

I henhold til børsprospektet fra slutningen af 2008 er der fem personer, som hver har 12,4 pct. af aktierne, og til den aktuelle kurs giver det en formue på ca. 110 mio. kr. Det er stort nok til at indtage førstepladsen på Dansk Brancheanalyse’s liste over reklamebranchens største formuer, hvor Jan Duckert var nr. 1 for 2008 med en formue på 105 mio. kr.

De to af de fem er kendte i reklame og medie-sammenhæng: Anders Hageskov med en fortid hos bl.a. BBDO og nuværende CEO for Bark Group Inc. Samt Bent Helvang kendt fra bl.a. pionerdagene i lokal-tv og nuværende bestyrelsesformand i Bark Group Inc.

Nr. 3 er Anders Hageskov’s svoger, Klaus Aamann med en karriere inden for marketingverdenen.

De to sidste er ukendte – ikke bare i reklame- og medieverdenen – men i det hele taget i Danmark. Men de er ikke de mindst interessante af flere årsager. Der er tale om venturekapitalisterne, Jesper Svane og Rene Lauritsen med bopæl i Schweiz og hver deres selskab på British Virgin Islands.

Dels ejer de Bark Holding, der har stået bag lån til Bark Group. Dels står de som sælgere af 51 pct. af det tyske produktions-selskab, Anaconda, til Bark Group formedelst 14 mio. aktier i Bark Group. Dermed bliver de selskabets største aktionærer og ser ud til at have en central rolle i realiseringen af hele projektet.

Rene Lauritsen siger om deres deltagelse:

“Der er ikke nogle af os som er specielt branchekendt med reklamebranchen. Grunden til investering i Bark Group var pga. folkene bag. Vi investerede i folkene bag projektet i den tiltro, at de havde en kompetence udover gennemsnittet. Vi deltager ikke i den daglige drift men er bare med på vognen som investor. Selve ideen om at opkøbe OG/ELLER sammenlægge virksomheder i reklamebranchen er meget kendt i USA, men ikke rigtigt i Europa. Denne ide var ligeledes en parameter for investeringen”.

Hertil kommer, at de også ejer 53,7 pct. af Bloggerwave, som Bureaubiz omtalte i forgårs. Det firma har lige nu en børsværdi på over 320 mio. kr. og dermed repræsenterer de to til sammen en børsformue på omkring 400 mio. kr.

Nu skal det siges, at børsværdi ikke er lig med kontanter og I Bark’s tilfælde gælder der en lock-up på deres aktier – incl. de nye for Anaconda – frem til 2012, oplyser Bent Helvang.

Om Jesper Svane’s og Rene Lauritsen’s økonomiske grundlag oplyser Rene Lauritsen, at de “har handlet aktier og være indvolveret i lidt ejendomshandel”.

Slår man dem efter i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen bliver Rene Lauritsen nævnt i forbindelse med seks selskaber, hvor han enten har været stifter eller blot bestyrelsesmedlem i en periode. Fem af selskaberne er tvangsopløst efter så kort eksistens, at der ikke er indleveret regnskab.

Rene Lauritsen er ikke nævnt i forbindelse med Bark. Det er til gengæld Jesper Svane, som herudover er nævnt i forbindelse med fem selskaber. De to af dem er stiftet d. 1. februar i år.

I de tre øvrige har han optrådt som bestyrelsesmedlem i en periode, og to af dem er tvangsopløst.

“Hvad angår tvangsopløsning var det noget, man kunne gøre i gamle dage, hvis der ikke var gæld eller penge i selskaberne. Det var den gang den letteste måde at lukke på”, oplyser Rene Lauritsen.

Herudover har både Jesper Svane og Rene Lauritsen optrådt som bestyrelsesmedlem i en periode, i et selskab, der oprindeligt hed Venture Alliance Partners, og var stiftet af Christian Machholdt. Selskabet optræder i Bark-prospektet som 7. største aktionær ud af 79 med 2. pct..

Det har dog skiftet navn til Archturus Invest og er under konkurs.

Aktierne i Bark Group ville i dag have været et tocifret millionbeløb værd, men Christian Machholdt solgte dem i slutningen af 2008.

“Jeg stod i slutningen af 2008 med en række fejlslagne investeringer, og jeg havde samtidig mistet troen på Bark-projektet. Aktierne var købt for lånte penge, og de fleste gik derfor tilbage til långiver, mens resten blev solgt”, fortæller Christian Machholdt uden at ville gå nærmere ind på, hvem der overtog aktierne.