Forandringsbureau leverer kanonregnskab

Finn Graversen,
journalist

Operate ser nu sig selv som et forandringsbureau. Det har givet bureauet bedre adgang til, topledelser og større projekter – og et ret godt resultat for 2022.

Operate fyldte 20 år i 2022, og det skulle fejres – bl.a. med nye investeringer i kompetencer, som det blev udtrykt for et år siden.

Nu kan man konstatere, at bureauet har fejret det også på en anden måde – nemlig ved at have haft fuld fart på. Regnskabet for 2022 er netop aflagt, og det er kort sagt et brag af et regnskab. Markante forbedringer på alle nøgletal.

Væksten på top og bund er meget betydelig, men der er andre tal, der træder endnu mere i øjnene.

Produktiviteten i form af bruttoavancen pr. medarbejder er steget med hele 27 pct. til op mod 1,2 mio. kr. Produktiviteten steg også markant i 2021 og det betyder, at medarbejderne i Operate i gennemsnit har øget deres produktion med 380.000 kroner på to år. Lig med et plus næsten 50 pct.

Det er en sjældent set fremgang på det nøgletal. Men er ikke tilfældig. For her gemmer sig en del af historien om bureauets udvikling.

Den historie ligger i, at Operate nu taler om at være et forandringsbureau.

“Det er ikke fordi, det er selvstændigt mål at opfinde en ny bureaukategori, men der er en stor interesse hos mange virksomheder, organisationer, fonde og den offentlige sektor for at arbejde med de store samfundsforandringer, og her styrker det vores tilgang til kunderne, at tale om os som et forandringsbureau.” siger adm. dir. Anders Dybdal og fortsætter:

“Det er også et fokus, der giver os en lettere adgang til topledelserne og til at komme ind på større budgetter og længere partnerskaber. Men det forudsætter selvfølgelig, at vi også har en organisation, hvor vi kan sende folk ud, der matcher dem, vi skal arbejde for hos kunderne.”

Operate har således investeret i en række nye folk. I årets løb er der stoppet 9 men ansat 18 nye.

“Vi har bl.a. ansat en række folk, som er hentet i konsulentverdenen frem for den mere traditionelle bureauverden.,” siger Anders Dybdal og tilføjer endvidere, at når bureauet har mødt konkurrenter i markedet, så har det i tiltagende grad været management-konsulenter.

Men Operate er ikke på vej væk fra bureauverdenen. Det kommunative udgangspunkt ses som en styrke.

”Vi tror på, at de mere kommunikative virkemidler kan enormt meget i samspil med indsigtsarbejde, strategiudvikling, facilitering og partnerskaber, som man traditionelt forbinder med andre konsulenthuse. Det har vi længe forsøgt at binde sammen, men det er for alvor lykkedes for os med den nye position som forandringsbureau. Det er selvfølgelig hjulpet godt på vej af investeringer i både rekruttering og metodeudvikling,” siger Anders Dybdal.

Operates regnskab er mere informativt end de fleste bureauers, og derfor kan man f.eks. også læse, at antallet af kunder er steget fra 140 til 160 og at de fem største kunders andel af omsætningen er steget fra 28 pct. til 40 pct. Det giver en del af forklaringen på det særdeles gode år, men understreger samtidig også pointen om, at bureauet har fået større projekter at arbejde med.

De 5 største kunders andel handler dog også om sårbarhed, og Anders Dybdal er således lidt forsigtig i forhold til fremtiden.

“Det har været to exceptionelt gode år, og derfor er vores fokus nu i højere grad at konsolidere os på dette niveau,” siger Anders Dybdal.

Kigger man på nøgletallene på alle bureauer i gruppen, så ser selve Operate ud til at løbe fra de to andre bureauer i gruppen. Og samarbejdet har da også forandret sig.

”Vi regner fortsat med at have et godt samarbejde med både Operate Technology og Operate Experience. De gør det muligt for os at lave teknologiske og oplevelsesbaserede løsninger, men vi fokuserer mere på at samarbejde om større forandringsprojekter end de mindre specialiserede opgaver, som fyldte mere tidligere,” siger Anders Dybdal.

Nøgletal for Operate, Gruppen

 • Bruttoavance 59,996 mio. kr. +29,9 pct.
 • Bruttoavance pr. medarbejder 1,167 mio. kr. +27,1 pct.
 • Lønandel 59,9 (70,2)
 • Resultat før skat +15,986 mio. kr. +107,2 pct.

Nøgletal for Operate

 • Bruttoavance 50,657 mio. kr. +39,1 pct.
 • Bruttoavance pr. medarbejder 1,224 mio. kr. +32,0 pct.
 • Lønandel 58,9 (70,6)
 • Resultat før skat +15,034 mio. kr. +124,4 pct.

Nøgletal for Operate Technology

 • Bruttoavance 7,642 mio. kr. -10,5 pct.
 • Bruttoavance pr. medarbejder 0,849 mio. kr. -0,5 pct.
 • Lønandel 68,8(69,1)
 • Resultat før skat +0,361 mio. kr. -56,6 pct.

Nøgletal for Operate Experience

 • Bruttoavance 1,697 mio. kr. +38,2 pct.
 • Bruttoavance pr. medarbejder 1,697 mio. kr. +38,2 pct.
 • Lønandel 51,2 (66,2)
 • Resultat før skat +0,591 mio. kr. +224,7 pct.