Frederik Preisler: Flygtninge-annonce er dårlig timing

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Samtidig giver annoncen et signal til alle – også udenlandsk arbejdskraft – om, at Danmark er et lille aggressivt land.

Frederik Preisler, partner i Mensch, var i P1 i går og kommentere regeringens annonce, der er indrykket i flere libanesiske medier med et budskab til flygtninge om stramninger i dansk lovgivning.

Før kampagnen gjorde Preisler sig også tanker om tilgangen: At hvis man sørgede for, at annoncerne udformningsmæssigt fik gennemslagskraft, så vil der være potentiale for en viral effekt – og dermed en spredning af budskabet. 

Dette blev, som det fremgår foroven, ikke tilfældet – og for at føje spot til skade var timingen, ifølge Frederik Preisler i P1, meget uheldig og står tilmed i skærende kontrast til statsminister Lars Løkke Rasmussens udmelding om at finde en ’europæisk løsning’ på flygtningeområdet.

”Jeg er ret sikker på, at ministeriet gerne ville have været den timing foruden. For det er kun tre dage siden, at billeder af en lille tre-årig dreng, der druknede på grænsen til Middelhavet, gik verden rundt. Annoncen vil blive opfattet som Danmarks svar på det,” sagde han i radioen.

Annoncen skal nok virke, mener Frederik Preisler, men den risikerer samtidig at påvirke Danmarks omdømme negativt.

”Den her annonce skal nok virke på kort sigt. Asylansøgerne får en besked om, at ’du skal ikke regne med, at du kan få asyl her’. Og ’hvis du gør, skal du ikke regne med mere hjælp end det minimumskrav, vi dog er forpligtet til’. Folk må tænke, at Danmark må være det mest frygtelige land at havne i. Spørgsmålet er bare, om vi vil være det.”

Udover signalværdien risikerer budskabet også at skræmme den udenlandske arbejdskraft væk, som erhvervslivet har brug for, mener Frederik Preisler:

” Vi vil jo gerne tiltrække udenlandsk arbejdskraft, der er kvalificeret – folk, der har et valg og ikke er på flugt. De ser jo også de her ting og får et billede af Danmark som et lille aggressivt land mod nord. Når jeg taler med udlændinge, der søger arbejde, er det første, de spørger om: ’Er der ikke noget med, at Danmark er et meget lukket land?’.

Det afviser Marcus Knuth, udlændinge- og integrationsordfører for Venstre:

”Vi ser ingen sammenhæng mellem at tiltrække kvalificeret arbejdskraft og så en annonce, der er målrettet mod menneskesmuglere i Libanon. I regeringen vil vi gøre det endnu mere attraktivt at komme hertil for at studere og arbejde, og hvis du er en ingeniør fra Canada eller Indien tror jeg ikke, du bekymrer dig om annoncer, der er målrettet mod menneskesmuglere.”

DR.dk