Hvor er krisen blevet af?

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Krisen i 2009 lader vente på sig i bureauernes regnskaber. Senest har et stort reklamebureau (People Group) og et stort mediabureau (Aegis) leveret gode tal.

At dømme på stemningen hen over 2009, så var det et rigtig hårdt år for bureaubranchen, og i Reklameforbrugsundersøgelsen, der blev offentliggjort i går, har man da også estimeret et fald i bruttoavancen på 7,3 pct.

Krisen glimrer bare med sit fravær, når bureauerne indleverer regnskaber. Inden for den seneste uge har People Group og Aegis Media offentliggjort regnskaber, hvor man skal lede grundigt for at finde krisetegnene.

I Bureaubiz’ opgørelse er der nu 47 bureauer med en samlet bruttoavance på 1,3 mia. kr. – hvilket er en lille fremgang på knap 2 procent.

Der mangler fortsat mange regnskaber, og det er tænkeligt, at der vil komme nogen, der trækker ned, men spørgsmålet er, om de manglende regnskaber kan trække så meget ned, at det fuldstændig vender billedet.

Både Aegis og People Group gør sig bemærket med stærke regnskaber.

Krisen på mediemarkedet fornægtet sig selvfølgelig ikke i Aegis’ regnskab gennem et fald i omsætningen på hele 13,6 pct. Men mediabureauet kunne alligevel notere en fremgang i bruttoavancen og et større overskud.

Også People Group har leveret et stærkt resultat. Umiddelbart står det på faldende bruttoavance og faldende overskud, men det skyldes, at Adpeople indgik i halvdelen af 2008.

Bureaubiz estimerede i regnskabsanalysen for 2008 People Group uden Adpeple, og sætter man disse tal ind, er der tale om fremgang i både bruttoavance og overskud.

Både People Group og Aegis er blandt landets 10 største bureauer, og de fylder således godt i branchestatistikker.

Det primære krisetegn blandt 47 bureauers regnskaber er et fald i overskuddet på lidt over 20 pct. Men det var faktisk værre, før regnskaberne fra People Group og Aegis Media.

Nøgletal for Aegis Media

 • Omsætning 1253,894 mio. kr. -13,6 pct.
 • Bruttoavance 118,363 mio. kr.
 • Bruttoavance procent 9,4 (8)
 • Bruttoavance pr. medarbejder 939.389 kr. -1,8 pct.
 • Lønandel 63 (64)
 • Resultat af primær drift 20,47 mio. kr. +24,7 pct.
 • Resultat før skat 23,46 mio. kr. +15 pct.

People Group i 2009

 • Bruttoavance 141,5 mio. kr. +9,3 pct.
 • Resultat af primær drift 16,0 mio. kr. +87,7 pct.

  (2008 tallene er renset for Adpeople på basis af beregninger fra Bureaubiz)