Af Pia Osbæck pia@bureaubiz.dk

Influencer marketing er stadig i sin vorden, men vil udvikle sig eksplosivt. Bureaubiz har talt med 3 reklamebureauer og 1 mediabureau og alle har disciplinen på planen og mener, at den vil blive endnu mere professionaliseret.

Influencer marketing vil udvikle sig eksplosivt de kommende år. Men allerede nu ses brugen af Youtubere, bloggere, snapchattere og andre influenter som en strategisk del af marketingmixet.

Bureaubiz har talt med tre reklamebureauer og et mediabureau om brugen af influencer marketing. De fortæller, at det endnu er en disciplin, der er i sin vorden, men at brugen af influenter tænkes ind eller i hvert fald overvejes, hver gang der laves nye kampagner.

”Influenter rangerer højt på listen over marketingydelser. Vi har ikke brugt dem så meget endnu, men vi overvejer hver gang vi går i gang med en kampagne, om vi skal inddrage influenter for at få kampagnen ud på flere platforme, og med en anden troværdighed,” siger Morten Saxnæs, der er Head of Brand Activation og Social hos & Co og han fortsætter:

“Overordnet set, ser vi hos &Co influencer marketing, som et af de stærkeste kommunikationsmæssige greb. Den rigtige influent kan styrke både en strategisk position, men kan i den grad også udnyttes taktisk”.

&Co har stået bag Solkampagnen for Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, hvor man brugte Peter Falktoft og Esben Bjerre til at komme i dialog med målgruppen. “Deres influencer status var afgørende for kampagnens succes”, siger Morten Saxnæs.

Hos Robert Boisen & Likeminded lyder det:
”Det er stadig et relativt nyt område, så det er stadig learning by doing hos os og indtil videre bliver det mest initieret af mediabureauerne. Men jeg er slet ikke i tvivl om, at det er et område, der er i kraftig stigning,” siger Søren Christensen, Client Service Director og partner.
I takt med, at der er stadig flere brands og bureauer, der indtænker influenter i marketingmixet, bliver influenterne mere og mere professionelle.

”Før kunne man bare skrive en e-mail til en Youtuber, nu er de fleste influenter knyttet til netværk som Splay, Sponsta og Bloggers Delight. Det er positivt, at vi har set en professionalisering af brugen af influenter, så samarbejdet bliver lettere og vi får adgang til data på effekt, men med professionaliseringen følger også klare prisstigninger ” siger Morten Saxnæs.

Hos Vizeum har man arbejdet med influent markedsføring i flere år. Her siger Head of Social & Content, Rikke Højris Bæk.

”Vi vil gerne inddrage influenter endnu mere og især vil vi gerne skabe længerevarende samarbejder mellem brands og influenter. I dag fungerer det meget på kampagnebasis, men vi vil gerne have, at kunderne ser værdien i at influenter får en ambassadør rolle”, siger hun og fortsætter:

”Det fantastiske ved at bruge influenter er troværdigheden, når de omtaler et produkt fremfor at forbrugerne ser en reklame. Men hvis en influent omtaler mange forskellige produkter og brands, udvisker det troværdigheden. Derfor bør man have en strategisk tilgang til at arbejde med influenter over tid.”

Passion og personlighed

For nylig havde Ogilvy i Danmark inviteret omkring 200 marketingfolk til en seance med Social Ogilvys global managing director fra London, Thomas Crampton,. Han var kommet for – sammen med bureauets social strategist, Anne Thorsø Sørensen – at give gode råd om, hvordan man arbejder med influenter, som i Ogilvys verden kaldes ’creators’.

Thomas Crampton plæderede især for personlighed og passion i arbejdet med influenter.

”Youtubere er passionerede og personlige og det skal indholdet også være. Derfor skal det, der kommer fra en influent ikke være alt for professionelt,” sagde Thomas Crampton og Anne Thorsø Sørensen uddybede:

”Succes på en kanal som for eksempel YouTube handler ikke om høj produktionsværdi, men om autencitet og passion. Meget af det influencer content, vi ser på YouTube, ville aldrig have passeret den traditionelle test af, hvad en ’god’ reklamefilm er. Og det skal det heller ikke. Influenterne vinder, fordi de har skabt deres egne unikke universer, der er bygget på en reel passion og lyst til dialog – fordi man kan mærke dem i indholdet. Det er de universer, der samler et loyalt publikum, og som brands får en unik mulighed for at tage del i”.

Og passion er vigtigere end hvor mange følgere en influent har, mener Thomas Crampton. Det er Morten Saxnæs delvist enig i.

“Passion er dejligt, men det handler for os om, at en influent troværdigt kan levere et mere eller mindre brandet budskab. De influencers, der kommer bredest ud, er ofte ikke dem, der giver størst marketingmæssig effekt. Igen handler det om troværdigheden i målgruppen, og her kan en nicheblogger sagtens måle sig med en, der kommer bredere ud. Men skal du have volumen på, så kræver det et samarbejde med 40 bloggere eller Youtubere for at opnå rækkevidde, og så er det lettere at gå til f.eks. Christiane Schamburg-Müller eller Rasmus Brohave”, siger Morten Saxnæs.

Han fortsætter:

”Influenter kan måske få et samlet større reach end tv – og det endda med højere troværdig og større effekt”. Han pointerer, at influenter også kan drive trafik og salg og ikke kun understøtter branding.

Når det er sagt, så skal man tage udgangspunkt i den kreative proces, mener Morten Saxnæs:

”Ofte ser vi, at man udelukkende kigger på et match i influentens målgruppe og glemmer det kreative udtryk. Så får samarbejdet med en influent den modsatte effekt og så kunne man ligeså godt have benyttet sig af platforme, hvor troværdigheden i forvejen var lav. Troværdigheden og den store effekt kommer i den kreative eksekvering, og ikke som en del af en tom product placement”.

hk-instagram

& Co har brugt Anders Hemmingsen’s Instagram, til at kickstarte en HK kampagne og har ifølge eget udsagn fået stor effekt af samarbejdet fordi indholdet passer perfekt til hans profil og humor.

For Robert Boisen og Søren Christensen er det vigtigt, at et samarbejde også handler om, hvilken værdi brandet kan tilføre influenten.

”Influenten har et publikum, fordi de laver noget, der er relevant, og vi har et brand budskab. De to skal mødes og udfordringen for brandet er ikke at tvinge noget igennem, for så skaber det ingen værdi, ” siger Søren Christensen, og tilføjer, at det derfor gælder om at turde slippe kontrollen:

”Man skal stole på, at influenterne kender deres publikum og give dem frit spil i hvert fald til en vis grad. De har en tonalitet overfor deres publikum, som man skal respektere.”

line-baun-danielsen-robert-boisen-case

Robert Boisen & Likeminded har sammen med Vizeum samarbejdet med Line Baun Danielsen, der på sin blog taler om ældre, tabu og sex.

annemettes-blog

Robert Boisen & Likeminded står også sammen med Vizeum bag samarbejdet med den Store Bagedyst vinder, Annemette Voss, som har lavet en kærlighedskage, der fremmer sexlysten.

 

Ogilvys Thomas Crampton opstiller 5 råd til, hvordan man skal arbejde med influenter:

  1. Sæt klare mål for, hvilken strategisk udfordring influenten skal løse. Sæt mål og naviger efter disse, når du vælger en influent. KPIer som ”klik” eller ”views” er ikke relevant i sig selv.
  2. Find influenter, som har en reel interesse i brandet, og hvis univers passer med brandets holdninger og værdier.
  3. Husk et samarbejdet med influenten er et partnerskab. Som brand ejer du ikke en influent, men det er et samarbejde. Tænk ikke kun over, hvilken værdi influenten kan tilføre brandet, men også omvendt.
  4. Tænk i langsigtede strategiske partnerskaber i stedet for korte taktiske kampagner.
  5. Lav en medieplan omkring influencerkampagnen, som støtter op omkring influentens egne kanaler, og trækker målgruppen videre ind i brandets univers.

 

 

Kommentarer

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club