Integreret kommunikation min bare røv

Hanne
Feldthus

Det skal være så moderne og alle snakker om integreret kommunikation som den nye store udfordring. Men er interessen bare på skrømt? Både hos bureauer og annoncører?

Alle taler om det. Bureauerne profilerer sig på det. Annoncørerne briefer på det. Skolerne underviser i det. Det er det eneste rigtige. Det moderne, det involverende, det effektive. Det man kan få en masse “gratis” omtale på i medierne, og det man kan få forbrugerne til at sprede viralt.

Følgelig skulle man tro, at det så også ville være lige netop det, som Bureaubiz’ læsere ville stå i kø for at få noget at vide om.

Men sådan er det forbløffende nok ikke.

Mandag d. 24.6 ringede medie-ejer Finn Graversen til overtegnede og berettede med træt og nærmest opgivende stemme om nogle klikrater på den daglige nyhedsmail.

Vi diskuterer tit, hvad det er, der interesserer læserne, og det kommer sikkert ikke som et chok, at ord som sexchikane, fyret, ny bureaukonkurrence og konkurs er noget, der kan trække folk til i hobetal, hvorimod artikler i den mere fagligt tunge ende rangerer nederst på læsertalslisterne.

Alligevel måtte jeg undre mig, da han fortalte følgende om mandagens klikrater på tre artikler fra Cannes:

  1. “Her er verdens bedste reklamefilm” – 37% af klikkene
  2. “Samt verdens ypperligste kampagne” – 4% af klikkene
  3. “Verdens mest effektive kreativitet er en engelsk event” – 2 % af klikkene

Den første artikel er som overskriften lover en gennemgang af de reklamefilm, der har opnået den højeste udmærkelse i Cannes. Advertising classic så det ikke bliver mere classic. Vi kan læse lidt om, hvad juryen begrunder sit valg med, og der er links til filmene, så vi kan få syn for sagen. Og det er storslåede og underholdende film, så det er trods alt ikke underligt, at emnet kan fange interessen hos Bureaubiz-brugere.

Det underlige kommer først, når man kigger på klikraterne på de to næste artikler, som handler om alt det, som alle taler om, men som de færreste lykkes med. Det store dyr i åbenbaringen: Integreret kommunikation.

Prøv lige at se. Kun 4% har lyst til vide mere om verdens ypperligste kampagne, som er et mesterstykke i integreret kommunikation. Og nej kære læser, du får ikke at vide, hvem der har lavet den for hvem, og hvad den går ud på. Gå selv ind og læs og bliv både klogere og glad helt ned i maven over, at sådan et stunt kan lade sig gøre oven i købet med fantastiske resultater til følge.

Nogle vil måske undskylde sig med, at overskriften ikke er specielt fængende, men helt ærligt, hvad kan være mere inciterende end verdens ypperligste kampagne? Og skulle man være i tvivl, så forsvinder den hvis man bruger et øjeblik på at læse teksten lige under overskriften.

Endnu værre står det til med artiklen om verdens mest effektive kreativitet. Sølle 2% føler sig tilskyndet til at blive oplyst om, hvad det går ud på. Her er der igen tale om integreret kommunikation på et niveau, som man ikke kan undgå at blive misundelig over, man ikke selv har fundet på.

Gå ind og brug linket til den præsentation, der er, og bliv inspireret til at gøre noget ekstraordinært for noget så trivielt som fast moving consumer goods i den usunde ende. Et produkt som der formodentlig intet godt er at sige om, men som det alligevel lykkes, at få hele Englands befolkning med samt dens detailhandel op og køre over. Og for førstnævntes vedkommende også flå ned fra hylderne.

Nu er det jo heldigvis sådan, at det på trods af navnet ikke kun er bureaufolk, der læser Bureaubiz, mange annoncører har også fundet vej til sitet og følger med i historierne fra vores branche. Og derfor må jeg med udgangspunkt i ovenstående nedslående resultater konstatere, at det står sløjt til på begge sider af bordet.

Og det tillader jeg mig at gøre ud fra betragtningen: Der går ikke røg af en brand uden ild vel vidende, at klikrater i en nyhedsmail selvsagt ikke er en repræsentativ analyse,

Jeg kan ikke slippe den tanke, at alle kæfter op om integreret kommunikation, men at det kun er på skrømt. En ting er, at man ikke kan finde ud af det eller ikke har ressourcer eller mod til at kaste sig ud i det, noget andet er, at man ikke engang gider lade sig inspirere af dem, der kan vise en vejen.

Trist.

Men gå I alle sammen bare tilbage til jeres storyboards og se at få produceret nogle flere reklamefilm. Det er også det nemmeste. Så behøver I ikke at lette rumpeteten fra kontorstolen og komme ud i den virkelige verden og møde forbrugerne der, hvor de færdes, når de ikke sidder foran deres tv.

Hanne Feldthus er fast klummeskribent på Bureaubiz. Hun har udgivet bøgerne: “En arbejdsnarkomans bekendelser” og “Den stensikre vej til fiasko” og arbejder herudover som selvstændig kommunikationsrådgiver efter 12 år som strategisk direktør på reklamebureauet Wibroe, Duckert & Partners.