Kirker kritiserer WPP-topchefs løn

Peter Engholm
25@mail.dk

Sir Martin Sorrel tjener mange penge – for mange i forhold til gennemsnittet i WPP. Og det gør ikke bureau-netværket til en god, kristen investering, fastslår ny kirkelig guide.

Én ting er, at WPPs topchef Martin Sorrel er adlet, noget andet ville være at kalde ham gudsbenådet. Faktisk er han faldet en kende i unåde hos en række kirker, fordi han tjener alt, alt for meget i forhold til gennemsnitslønnen i WPP.

Eller sagt på anden måde: Hvis du tilhører den dårligst lønnede tiende-del i WPP-koncernen, så har du kirkens velsignelse til at sikre dig lønforhøjelse. 

Kritikken af Sorrell og WPP står at læse i en aktuel rapport udarbejdet på vegne af Church Investors Group. Og det er ikke bare småpengene fra kirkebøssen, som man valgt at købe en aktie eller to for.

Ifølge Wall Street Journal forvalter kirkerne – der omfatter Church of England samt metodister, baptister og den romersk-katolske kirke i Storbritannien og Irland – midler for i alt 12 mia. pund, og selv om pundet er faldet lidt på det seneste, så taler vi stadig om investeringsvillig kapital på lige knap 100 mia. stærke kroner.

Rapporten “The Ethics of Executive Remuneration: A Guide for Christian Investors” anbefaler bl.a. investorer at fokusere mest på lønningerne til de dårligst betalte, og at lønforskelle bør veje tungere i investeringsovervejelserne end den samlede lønsum.

Man bør, som god kristen investor, kigge på topchefens løn og gennemsnitslønnen for den tiende-del af de ansatte, der tjener mindst. Og den kirkelige rapport har svært ved at retfærdiggøre, at topchefen tjener mere end 75 gange snittet for de dårligst lønnede.

Og her dukker Sir Martin Sorrel op, for hans løn på 23 mio. pund, godt 190 mio. kr., var 550 gange større end ikke bare de dårligst lønnede i WPP, men i forhold til gennemsnitslønnen i WPP.

Altså en løn stik imod kirkelige anbefalinger. British Airways fremhæves, fordi topchefens løn på 5,8 mio. kr. “blot” var små 15 gange højere end BA-snittet på 400.000 kr.

Retfærdigvis skal siges, at Sorrells løn er hentet fra en undersøgelse fra september 2008, og at hans løn angiveligt er faldet siden. Men selv en halvering af lønnen vil stadig stride imod kristen investeringsmoral.

Samtidig kan Sir Martin Sorrell hente en bonus på 500 mio. kr. om fire år, hvis WPP hvert år klarer sig bedst af de store netværk.