Kommunikationsbureau flyttede demonstration fra Christiansborg til Facebook

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

På en dag, hvor andre stillede sig op på Slotspladsen og råbte op, koordinerede Efterskolerne og København en demonstration, som politikerne rent faktisk reagerede på.

Flere tusind unge demonstrede i forbindelse med Folketingets åbning mod forringelser i uddannelsespolitikken.

Også Efterskolerne kan imødese besparelser, og det ville man gerne indvende imod over for de politikere, der nu var tilbage på pinden/Borgen efter sommerferien.

En annoncekampagne i dagbladene var den opmærksomhedsskabende del af en indsats, der tirsdag blev fulgt op en demonstration. Men ikke en demo i gængs forstand.

“Frem for at arrangere en traditionel demonstration foran Christiansborg, hvor ens budskab risikerer at drukne i larmen, eller lave en decideret kreativ event, så valgte vi at koordinere en Facebook-demonstration. Her skrev flere hundrede tidligere efterskole-elever til folketingspolitikere og fortalte, hvad deres efterskole-ophold havde betydet for dem, og hvor ærgerligt det ville være, hvis der skæres på statsbetalingen til efterskolerne,” siger Sune Bang, adm. direktør i Kommunikationsbureauet København.

Udover i højere grad at have pladsen for sig selv har Facebook-demonstrationen ifølge Sune Bang to andre fordele: At det er politikerne, der selv har inviteret til dialog, ved at oprette en Facebook-profil, og at et opslag på en Facebook-væg giver plads til et personligt, dybere og lidt mere seriøst indlæg end paroler ved en demonstration.

“Det var de tidligere elever, der selv skrev deres historie – og selv valgte de politikere, der skulle have en hilsen og en opfordring til at tænke sig om, før der skæres. De eneste rammer fra vores side var, at politikerne ikke skulle svines til, men at tonen derimod skulle være konstruktiv. Dén form for kommunikation er også i efterskolernes ånd,” siger Sune Bang.

De mange eks-efterskoleelever har skrevet til de politikere med en Facebook-profil – vel at mærke en profil, der tilader andre at hæfte indlæg op på væggen. Ikke alle giver den mulighed.

Sune Bang kan ikke umiddelbart komme i tanke om andre grupper, der har leveret en tilsvarende koordineret – men individuelt udført – demonstration herhjemme.