Krisens vindere bliver de brands, der tør, hvor andre tøver

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Bilbranchen er i et uhørt hårdt marked, men det får ikke Audi’s øverste europæiske chef til at tøve. Krisetider er til både investeringer og kreativitet – ikke til discount.

Det er let at blive populær i bureau- og marketingverdenen ved at hævde, at man i krisetider skal investere. Men det vil også af nogen blive betragtet som et billigt synspunkt, man kan have, hvis man er på et marked, der giver plads til det.

Ingen kan dog hævde, at bilmarkedet er et sådant. Audi’s øverste europæiske chef, Wayne Griffiths, opgør selv markedet som det værste siden 2. verdenskrig – ikke mindst premium-segmentet, hvor Audi først og fremmest begår sig.

Alligevel er han ikke i tvivl. Investeringer og kreativitet er vejen frem, og de brands, der tør satse, er dem der vil komme styrket ud af krisen.

Jyllands-Posten mødte ham til åbningen af et stort og prestigebetonet nybyggeri ved Fredericia.

“De brands, som vover at investere i en krisetid, vil være de brands, der profiterer mest, når krisen er ovre. Og når jeg siger investere, taler jeg ikke bare om at investere i nye produkter, men også i et byggeri som det her. Jeg tror ikke, du kan finde mange forhandlere og producenter, som tør kaste sig ud i den her type investeringer midt i den værste krise siden 2. verdenskrig”, siger han til avisen.

Han understreger dog samtidig, at Audi har et stærkt program med nye produkter og fortsat investerer i nyudvikling.

Et prestigebetonet nybyggeri er for ham ikke pral, men et symbol på, at man selv har tillid til fremtiden, til strategien og til brandet.

Krisetider er for ham et tidspunkt, hvor de stærke brands differentieres fra de svage.

“I en krise skal man være ekstra kreativ for at være i spidsen. Personligt opererer jeg bedre i sådan et klima, end når man bare rider med på bølgen. Du skal holde dit team fokuseret, hele tiden se efter nye muligheder og ikke bare vente på, at kunderne kommer til dig. Du skal ud og finde dem. Give dem en grund til at skifte bilen ud, være mere konkurrence-indstillet, tilbyde kunderne mere”, siger han til avisen.

For ham omhandler en konkurrenceindstilling dog ikke om at rabattere sine produkter – i hvert fald ikke i nævneværdigt omfang.

“Vi er nødt til at beskytte værdien af vores brand. Begynder man at discounte, og det gør nogle, får man en kortsigtet effekt. Men man skader sit brand, sin værdi og irriterer sine kunder”, siger Wayne Griffiths og peger i stedet på muligheden at udvide sin produktlinje. I 2015 vil Audi have over 40 forskellige modeller.