Lige lovlig frisk markedsføring skabte drama om PET-bog

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Forlagets egen omtale udløste PETs reaktion – og de to centrale personer synes, at teksten var lige lovlig frisk.

Hele den danske presse har været oppe på de høje nagler i weekenden, og har svunget sig op på de helt store principper.

Forhånds-censur er forbudt i Danmark, og derfor skulle fogedforbuddet mod bogen om den tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf, bekæmpes. Den er skrevet af Politiken-journalisten, Morten Skjoldager, og udgivet af Peoples Press.

Men lægger man lige de store principper til side et kort øjeblik, så er det reelt forlagets egen markedsføring, der har fået en umiddelbart utilsigtet reaktion.

Det fremgår nemlig, at PET reagerede på forlagets omtale, der varslede bl.a. afsløringer af bl.a agenter og ukendte operationer.

PETs chef, Finn Borch Andersen, siger til Berlingske:

“Forlagets foromtale gav os en stærk bekymring om, at man ville blotlægge kendte og ukendte aktioner, og da kilden var PETs fhv. chef, måtte vi reagere. Vi mener ikke, at det er forhåndscensur, og vi har fulgt retsplejen, der gør det muligt at gå til byretten for at få et fogedforbud. Imens tygger vi os gennem bogen for at se, om den skader vores aktioner og rigets sikkerhed.”

Lovlig meget sovs og kartofler

De to centrale personer, Jakob Scharf og Morten Skjoldager, undsiger reelt forlagets tekst som “lige lovlig frisk”.

“Den bagsidetekst har nok fået lige lovlig meget sovs og kartofler, og jeg kan da i hvert fald sige så meget, at jeg ikke selv ville have skrevet den sådan.,” siger Jakob Scharf til Jyllands-Posten, mens Morten Skjoldager siger til Berlingske:

“Jeg synes, at forlagets tekst er lige lovlig frisk, men den er ikke forkert. Den taler om portrætter af dedikerede agenter, og jeg kan forstå, at det er PET bange for, da det vil afsløre disses identitet, men det er ikke tilfældet.”

Nu har Politiken valgt at trykke hele bogen, og dermed giver fogedforbuddet ikke mere nogen mening. Så man kan sige, at PET har tabt sagen og at de burde have indset, at deres forsøg på at bremse bogen ikke var en rigtig strategi.

Man kan dog også indvende, at Peoples Press har været unødigt stive i deres tilgang. De ville ikke sende bogen til PET af principielle årsager – men det er vel ikke censur, hvis man sender bogen til dem til orientering samtidig med, at man sender den ud til boghandlerne og til anmeldelse hos medierne. Så længe det er til orientering og ikke til godkendelse.

På den anden side – så havde man ikke fået det drama, der er god PR for bogen. Og derfor kan man ikke helt slippe følelsen, at reaktionen på markedsføringen ikke var helt så utilsigtet.

Et andet stort princip

Skal man tilbage til de store principper, så er der et andet, som indtil flere har forsøgt at gøre opmærksom på:

Respekten for domstolene.

Den danske lov udelukker ikke muligheden for at bremse en udgivelse. Det er blot noget man skal overbevise domstolene om.

Så kan man synes, at fogedforbuddet hviler på et for tyndt grundlag – men et fogedforbud er en midlertidig dom, som både kan prøves – men som også skal godtgøres efterfølgende.

Så hvis sagen er for tynd, er der en stor sandsynlighed for, at den falder til jorden – og tilbage bliver en kortvarig udsættelse af udgivelsen.

Skal man virkelig knægte respekten for domstolene alene for det – på en bog hvor der ikke sker alverden ved, at den først udkommer en uge senere.

Her forlagets præsentation af bogen – hentet på People Press’ hjemmeside:

Jakob Scharf taler ud efter tre års tavshed.

I en insiderberetning om Politiets Efterretningstjeneste sætter Jakob Scharf ansigt på mørkemændene, der i tiden efter Muhammedkrisen konspirerede om massedrab på dansk grund. Han blotlægger PET-operationerne, de kendte og de ukendte, og han portrætterer tjenestens dedikerede agenter og kunsten at hverve en meddeler.

Jakob Scharf går også bag om sagerne, der satte ham skakmat i tjenesten. Han fortæller om sin chefmission og sit mandat til en modernisering af PET, der forvandlede den hemmelige tjeneste til en slagmark af sladder og lækager, og han tager bladet fra munden i affæren om nødløgnen, der fældede ham. Efter syv år for PET.