Lille digitalbureau arbejder fra Tanzania under coronaen

Peter Engholm,
journalist

Ørskov Digital er lige så dansk, som det staves. I et halvt år kører forretningen ud fra Sikonge i Tanzania, og omsætningen er øget. Samtidig er en humanitær dimension er føjet til.

Coronaen har lært os at arbejde hjemmefra, men hjemme behøver ikke at være Aarhus – hvor Ørskov Digital holder til – eller Danmark for den sags skyld.

I de seneste måneder har hjemme for Ørskov Digital været Sikonge i Tanzania, hvor bureauarbejdet har kunnet passes – med vækst til følge – samtidig med, at bureauejer Frederik Ørskov har kunnet hjælpe til i forbindelse med lokalt velgørenhedsarbejde.

”Jeg bistår små og mellemstore virksomheder i Danmark og UK med at skalere og optimere den digitale indsats. Møderne kan klares over Zoom, og en samarbejdspartner i Aarhus træder til, hvis det kræver fysisk møde og øjenkontakt,” siger Frederik Ørskov.

I et nedlukket Aarhus var det i februar nærliggende at følge med nogle venner ned til Sikonge, hvor de skal opbygge en slags børnehaveklasse sammen med en lokal lærer.

”Jeg bidrager med hjælp og sparring til opbyggelse af førskolen. Der er store kulturelle og organisatoriske udfordringer,” siger Frederik Ørskov.

Mere fokuseret end nogensinde
Ørskov Digital har ingen lange kontrakter med hjemmefra. Aftalerne løber fra måned til måned og kan opsiges, hvis bureauet ikke performer – men det gør det:

”Omsætningen er øget med en halv million i forhold til samme periode sidste år. Leveomkostningerne er lavere – ikke kun på grund af prisniveauet, men også fordi fristelserne er få. Det er meget primitivt, vandet kan svigte, og nærmeste større by er en lille times kørsel herfra,” siger Frederik Ørskov, men tilføjer forsonende:

”Internettet er superhurtigt – og der er generelt ingen problemer. Når jeg arbejder, er jeg mere fokuseret end nogensinde og er blevet mere robust. Jeg har mere gå-på-mod og har nemmere ved at se en case udefra.”

Det humanitære aspekt er udelukkende en personlig dimension:

”Det er meningsfyldt arbejde at være hernede, men det er ikke en brandingstrategi. Der er ikke nogen ‘Hey, jeg er i Afrika’-salgstale,” siger Frederik Ørskov.  

Mens han er løst tilknyttet børnehaveklassen, holder han fri fra sin egen uddannelse. Men til sommer begynder han på sin kandidatgrad i erhvervsøkonomi  og psykologi fra Aarhus BSS.

”For mig er bureauarbejdet det primære, for det har givet mig flere konkrete redskaber end uddannelsen har. Men jeg er blevet hyret som inhousebureau på deltid, og så kan jeg samtidig gøre uddannelsen færdig,” siger Frederik Ørskov.

Har du planer om at flytte forretningen igen senere hen?

”Jeg værdsætter det andet perspektiv ved siden af Ørskov Digital. Det har været motiverende , og jeg har samtidig følt mig fri og nydt fleksibiliteten. Jeg er glad for at bo i Tanzania, men jeg ved, at jeg også vil værdsætte Danmark, når jeg vender retur. Den digitale nomade er et velkendt fænomen, men jeg har ingen aktuelle planer om at drage ud – uden at jeg dog vil afvise at gøre noget tilsvarende igen,” siger Frederik Ørskov.