Af Finn Graversen fg@kabelmail.dk

Kvinderne bestemte i torsdags, at kvinderne skal bestemme. Og de bestmmer også alt det andet. Det er der bare mange virksomheder og reklamebureauer, som endnu ikke har fundet ud af.

I sidste uge var det Recommended/Zupa, der var ude med en egenmarkedsføring, der tog afsæt i valget. Det skete med en annonce, hvor man forklarede budskabet om integreret markedsføring med “samarbejde hen over midten”.

I dag er det så Lowefriends, der anvender valget. Bureauet beskæftiger sig med kvinders stigende indflydelse og kører mere kontant på i annoncer i Børsen og Berlingske, hvor man konstaterer, at kvinders indflydelse er gået hen over hovedet på de fleste virksomheder og reklamebureauer.

Overskriften er: “I torsdags bestemte kvinderne, at kvinderne skal bestemme. Og de bestemmer også alt det andet”. Den refererer til, at 80-85 pct. af alle købsbeslutninger træffes af kvinder – men 91 pct. af kvinderne mener ikke, at reklamerne henvender sig til dem.

De genkender ikke sig selv i det kvindebillede, som bliver vist i dagens markedsføring, lyder det.

Og så slutter annoncen med det, der kan opfattes som en spydighed:

“Og bare for en ordens skyld: De tænder ikke på lyserødt.”

Det mest aktuelle lyserøde eksempel er Danske Spils lancering af et nyt spil, Millionlotteriet. Det er sket med et lyserødt feunivers, og har kvinder som en central målgruppe.

Det er i øvrigt to kvinder, der står i spidsen hos Danske Spil som indkøber af kampagnen, der er skabt af We Love People – som har en kvindelig adm. dir.

Det skal dog bestemt ikke opfattes som en spydighed – i hvert fald ikke over for Danske Spil og We Love People.

“Det er faktisk en meget generel tilgang, at man gør noget lyserødt, når man vil henvende sig til kvinder. Derfor sigter bemærkningen til denne stereotype tilgang til kvinder og reklame, og vi havde ikke Danske Spil i tankerne, da vi skrev det,” siger adm. dir. Jette Nejstgaard, Lowefriends.

Hun fortæller, at bureauet længe har arbejdet med hele problemstillingen, og at valget blot blev en aktuel anledning til at fortælle om det.

“Kvinder er den stærkest voksende målgruppe, hvis man anskuer det økonomisk, og det er en trend, der diskuteres meget i USA og England. Men ser man på reklameblokkene, så er der mange, der ikke har forstået det. Det gælder ikke kun det lyserøde. Pral og grovkornet humor fungerer heller ikke over for kvinder,” siger Jette Nejstgaard og fortsætter:

“Der er således et helt grundlæggende problem i forhold til, hvordan der i dag kommunikeres til kvinder, og vi tror meget på, at det bliver en af de helt store udfordringer i fremtidens markedsføring. Evnen til at forstå kvinder og kommunikere til dem bliver en afgørende konkurrenceparameter.”

Kommentarer

 1. Tjah, så vælger man jo at ignorere, at det var mændene, der flyttede sig og dermed afgjorde valget:
  http://www.b.dk/politiko/maendene-blev-radikale-og-vaeltede-loekke
  Kvinderne flyttede sig ikke så meget. Virker mere til, at man prøver at skabe den virkelighed, der passer til ens budskab.

  Nordea lavede en undersøgelse tidligere i år, der viste, at kvinder slet ikke har så meget indflydelse, som nogen vil have, at de har. Sandheden er, at de fleste beslutninger tager i fællesskab.

  Man kan spørge sig selv, hvis kvinder står for “alle” indkøbsbeslutningerne, hvorfor render der så så mange mænd rundt i supermarkederne?

 2. Kære David

  Det er da godt at du tror at du har sandheden om købsbeslutninger, til det vil jeg bare sige at så er din viden større end The Boston Consluting group, the Economist, The American ass of automobiles og en lang, lang række tilsvarende Virksomheder og Institutioner. Som alle er enige om de tal der refereres i artiklen.
  Med venlig hilsen
  Jette Nejstgaard

 3. Jeg siger ikke, at jeg har sandheden, men det er da rart, at du fremlægger jerse kilder. Det gør det nemmere at forholde sig til, så det ikke bare er tal, der svæver ud i luften.

  Meget af det jo amerikanske tal, så det kan være farligt at overføre de tendenser til den danske kultur. De eneste resultater jeg har set for Danmark er Nordeas undersøgelse (Gallup IndexDanmark har også lidt om indkøbsindflydelse), og de tal er ikke så sort/hvide. I skriver jo selv “ALLE” i annoncen – som at I har den endegyldige sandhed.

  Jeg tror ikke, at der findes én sandhed om købsbeslutninger – eller at jeg skulle have den. Jeg tror bare ikke på, at tallene er så “slemme” i Danmark, som man (ikke kun jer) prøver at gøre dem til. Jeg tror mere på, at meget af det er fælles beslutninger, og derfor kan man ikke bare gøre det til en “kvinde-sag” (eller en “mande-sag”). Men derfor kan I jo sagtens have ret i, at markedsføringen måske skal gøres lidt mere tidsvarende.

  Som vores tidligere forsvarschef Jesper Helsø en gang sagde: “Verden er ikke sort/hvid. Den er grå og mudret ad h…. til.” Indtil videre savner jeg noget “rigtig” forskning på området.

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club