Masselukninger truer butikker og centre

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: 20 procent af centrene vil lukke og mellem 20 og 30 procent af butikkerne vil ikke overleve. Internet, grænsehandel, genbrug og outlets tager markedsandele fra de fysiske butikker.

Omsætningen i butikker og centre falder. Det betyder, at 20 procent af både butikscentre og butikker vil lukke og slukke, mener Poul Erik Jakobsen, direktør i analysevirksomheden Pej Gruppen, der har lavet en analyse af detailhandlen:

”Det er gået den forkerte vej med den fysiske omsætning i butikkerne. Hvis man skal tage udgangspunkt i, hvordan det udvikler sig, er der simpelt hen for mange butikscentre i Danmark”.

Det er internetbutikker, grænsehandel, genbrug og outlets, der tager markedsandele fra de almindelige butikker og centre, mener Poul Erik Jacobsen.

Bruno Christensen fra analysevirksomheden Detailhandelspromotion ser endnu mere dystert på butikkernes fremtidsudsigter. Han vurderer, at omkring hver tredje butik vil lukke inden 2020:

”Jeg vurderer, at 30 procent af butikkerne vil forsvinde mellem 2012 og 2020, ganske enkelt fordi de ikke kan få det til at køre rundt. Der er krise, detailsalget falder drastisk, butikkerne har svært ved at låne penge i banken og oven i det hele er konkurrencen blevet skærpet, fordi lukkeloven er forsvundet” (Jyllands-Posten Erhverv&Økonomi, p. 14+15).