Midttrafiks Bussen beskyldes for sexisme

peng

Dansk Kvindesamfund har fundet skruetrækkeren frem og giver Bussen 2 alle tænkelige ridser i lakken. Men filmen er dog mere kreativ end en særlig fæl Burger King-reklame fra 2009.

https://www.youtube.com/watch?v=dWPXoAPnkrQ

Tillad en personlig indledning:

Min far var rundet af bureaubranchen – måske var det derfor, jeg blev grebet af spontan træthed, når lærere i grundskolen harcelerede over reklamer.

Siden kom jeg på universitet, men stoppede, da vi begyndte at bruge mere tid på at analysere digte, end forfatterne havde brugt på at frembringe dem.

Det bringer mig frem til fremstødet fra Dansk Kvindesamfund, hvor næstforkvinde Ulla Tornemand kritiserer Bussen 2 for at være sexistisk og racistisk – og er faretruende tæt på at bruge flere ord på sin kritik, end Midttrafik, M2Film og Falkenberg&Falkenberg har brugt på at frembringe selve filmen.

Hele indlægget kan læses her.

I korte træk – og dém leverer Ulla Tornemand indledningsvist – er Bussen 2 “en uskøn omgang sexisme med et pift af racisme”.

Plottet er ganske vist godt tænkt, og sexismen er “udført en smule mere ’kreativt’ end Burger King formåede i 2009”, men de øvrige 2.000 ord – og ca. 12.000 tegn – er knapt så imødekommende.

I lidt længere træk finder Ulla Tornemand “Bussen 2” kulturbærende – desværre en kultur, der “opdrager drenge og mænd til at tro, at piger og kvinder serveres for dem på et sølvfad med indstuderede opskrifter på, hvordan man giver det bedste blowjob aka ’gourmet lunch’, og hvordan man i det hele taget har fokus på at tilfredsstille mænd seksuelt.”

Og racistisk – Ulla Tornemand tror ikke, at Bussen 2-afsenderne er racister, men det forhindrer dem desværre ikke at “reproducere nogle uhensigtsmæssige stereotyper, som har negative konsekvenser for den måde, vi ser etnicitet og køn på.” Desuden er filmens Miss Paraguay ifølge Tornemand “en genstand, som den hvide unge fyr vel nærmest har vundet og har ret til.”

I kommentartråden svarer Midttrafik på kritikken – og får svar på svar. 

Og Burger King-reklamen, der – trods alt – er værre, kan ses her: