Mindeord: Donald Nekman, 80 år

Finn Graversen,
journalist

Dødsfald: Donald Nekman havde et langt, aktivt og markant virke i den danske reklame- og marketing-verden.

Donald Nekman er gået bort. Hans hjerte sagde stop forleden. Pludseligt og helt uden forvarsel på vej til et møde, og således døde han som han levede lige til det sidste: i fuld vigør.

Det er en person som på mange områder har sat sit præg på reklame- og marketingverdenen igennem mere end 40 år.

Donald Nekman er uddannet på CBS med efterfølgende studier ved Syracuse University først i 70’erne, hvor han tog en master i Marketing & Sales.

I 80’erne trådte han frem i den danske reklamebranche, da han sammen med Peter de Neergaard og Peter Bülow-Lehnsby byggede reklamebureauet Pro op til en markant succes. I 90’erne blev det til en del af franske Euro RSCG. Omkring årtusindskiftet blev bureauet fusioneret med Courage, hvor Donald Nekman blev bestyrelsesformand.

Det blev ikke en af bureaubranchens bedre fusioner, men Donald Nekman var selv på vej videre.

Han stiftede sit eget lille konsulentfirma, hvor han bl.a. brugte sin indsigt i bureaubranchen til at rådgive om bureauvalg. Samtidig var han allerede nogle år tidligere blevet involveret i IAA-uddannelserne, og dem skulle han i de kommende år blive en markant drivkraft på.

Hertil kom, at han involverede sig stærkt i organisationsarbejde, hvor han i en årrække var formand for repræsentantskabet i Dansk Markedsføring. Han engagerede sig også i foreningens seniorklub, Forum+, hvor han frem til sidste år var formand, og i det hele taget var han markant aktør i Dansk Markedsføring, som da også har gjort ham til æresmedlem af repræsentantskabet.

Det kan også nævnes, at han igennem adskillige år har været aktiv i Mer’ End Reklame-projektet, der er en gruppe, som arbejder på at beskrive de seneste 25 år i branchens historie, og på den måde tage tråden op fra Børge O. Madsens bog fra sidst i 90’erne, Det var bare reklame,

Det var et projekt, som blev startet op sammen med Markedsførings tidligere ejer, Svend Erik Pedersen (Sep), som døde i 2021. Denne signatur er selv med i projektet, som herudover tæller Lisbeth Sindal, Rolf Randrup, Erich Karsholt, Claus Gilbert Clausen og Ole E. Andersen.

Sep spillede en central rolle i opstarten, og da Donald Nekman var tæt på Sep, var det naturligt, at han samlede stafetten op og tog rollen som en drivende kraft i projektet.

Donald Nekman var indbegrebet af et aktivt seniorliv. Hans netværk var betydeligt – både i Danmark og udlandet, og her er blot nævnt nogle af hans aktiviteter. Vi, der arbejdede sammen med ham, oplevede en person, der mere forekom at være en person midt i et aktivt erhvervsliv end en pensionist på 80 år.

Hans hjerte havde godt nok drillet ham for en halv snes år siden, men det mærkede man ikke på ham. Donald Nekman var aktiv, vidende og søgende – og altid velforberedt. Han vil blive savnet langt ud over hans nærmeste familie.

Æret være hans minde.

Donald Nekman begraves d. 17. maj kl. 11 i Esajas Kirken på Malmøgade 14 på Østerbro. Frem for blomster opfordrer familien til at give et bidrag til Hjerteforeningen via dette link.