Musikvideo-kampagne skal begrænse fyrværkeriulykker blandt unge mænd

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Sikkerhedsstyrelsen lancerer i dag den første af tre kampagner, som skal være med til at begrænse antallet af fyrværkeriulykker blandt drenge og unge mænd. Kampagnen består af en musikvideo med duoen Jesu Brødre. Holm Kommunikation står bag kampagnen.

Sikkerhedsstyrelsen har i år valgt at alliere sig med de unge rap-musikere i Jesu Brødre, Georg Svendsen og William Kruse, i bestræbelserne på at oplyse især unge mænd om risikoen ved at fyre fyrværkeri af.

I en 4 minutter lang musikvideo i genren ’dum rap’ skildrer de to unge mænd i Jesu Brødre en nytårsaften både før, under og efter festen. Undervejs dukker deres mor i skikkelse af Lina Rafn op og minder dem om, at de skal huske sikkerhedsbriller. På vej ud af døren og igen under festen dukker deres far op, spillet af Niels Olsen, der fortæller om, hvor slemt han selv kom til skade, da han som ung gik tilbage til en fuser.

”Vi er overbeviste om, at en musikvideo er en både troværdig og effektiv måde at nå en målgruppe, som ellers kan være svær at få i tale, når det drejer sig om fyrværkeri. Og dialogen er nødvendig, for statistikken viser, at drenge og mænd under 25 år tegner sig for langt over halvdelen af alle fyrværkeriskader,” siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Jacob Vestergaard.

Holm Kommunikation har udviklet idé og koncept, efter de genvandt udbuddet tidligere på året. Holm stod også bag de tre sidste års kampagner, som blev vundet i et udbud i 2017

Fra Mads Keilberg Johansen, digital chef i Holm Kommunikation, lyder det:

”Heldigvis ved langt de fleste godt, at fyrværkeri er farligt, så det handler i virkeligheden om at huske dem på det på en måde, så budskabet hænger fast. Ved at lave en festsang, sniger vi kampagnen ind til deres nytårsfest, og vi kommer så tæt på kl. 12 som muligt med budskabet – og så tæt på tidspunktet, hvor de rent faktisk står med fyrværkeriet i hånden.”

Musikvideoen rulles målrettet ud på Sikkerhedsstyrelsens Facebookside og Instagram, og er samtidig tilgængelig på Jesu Brødres YouTube-kanal, der har knap 100.000 abonnementer. Sangen kan også høres på musiktjenester som Spotify, hvor den i dag bl.a. ligger på Spotifys New Music Friday-liste med Sikkerhedsstyrelsen som kunstnernavn og Jesu Brødre, Niels Olsen, Lina Rafn, Shambs og Klam Vandmand som features.

Udover sang og musikvideo vil der sideløbende køre et indholdsspor på Facebook og Instagram, der gør brug af memes direkte rettet mod målgruppen.

Filmen er instrueret og klippet af Justin Ulbrichsen, der tidligere har arbejdet på TV2 Zulu og DR3, men freelancer i dag og senest har instrueret Lungeforeningens COVID-19-kampagne: Hvem deler du spyt med?, der fik over 1 million organiske visninger på 48 timer. Freelancer Ekaterina Petrounina har ledet produktionen af musikvideoen. 

Udover videoen ’Nytår Igen’ med Jesu Brødre laver Sikkerhedsstyrelsen i år også kampagner, målrettet mod fædre og tilskuere. Kampagnen til fædrene består af to korte film, der ved hjælp af pinlig cringe-humor skal motivere fædre til at optræde som ansvarlige rollemodeller nytårsaften, når de fyrer fyrværkeri af sammen med deres børn. Kampagnen rettet mod tilskuerne adresserer den udfordring, at fire ud af ti ofre for fyrværkeri er tilskuere.

Se filmene og resten af Sikkerhedsstyrelsens indsats mod fyrværkeriskader