Nokia slæber Apple i retten for brud på rettigheder

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Den finske mobilgigant mener, at Apple har krænket 10 patenter og har nu stævnet firmaet i USA.

Apple virker nærmest til at kunne gå på vandet med sin iPhone, der har været en markant succes på markedet for mobiltelefoner.

Nu prøver Nokia at pille Apple ned på jorden. Verdens største producent af mobiltelefoner siger, at man i de sidste 20 år har investeret 300 mia. kr. i research og udvikling og hævder, at Apple kan kræve mindre for sine telefoner, fordi firmaet ikke har skullet afholde tilsvarende omkostninger.

Nokia mener, at Apple har krænket 10 patenter, der relaterer sig til trådløse data, talekodning, sikkerhed og kryptering, og har nu stævnet firmaet ved en US Federal Court i Delaware.

Nokia vil have royalty betaling for de millioner af iPhones, der er solgt siden 2007, men det har Apple afvist.

Ilkka Rahnasto, Nokia’s vicepresident for “legal and intellectuel property”, siger, at det er et grundlæggende princip i mobilindustrien, at firmaer bidrager teknologisk med udvikling af standarder etablerer en intellectual property, som andre skal betale for.

“Apple forventes også at følge dette princip. Ved at afvise passende vilkår for Nokia’s intellektuelle ejendomsret forsøger Apple at få en gratis tur på ryggen af Nokia’s innovation”, siger han.

Kilde: Brandrepublic