Preisler: Reklamebranchen har dræbt QR-koderne

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Lars Bastholms aflivning af QR-koderne bliver nuanceret af Frederik Preisler – og irettesat af Kim Jong Andersen, der mener, at de vender det blinde reklame-øje til mulighederne.

I sidste uge vinkede Lars Bastholm, kreativ direktør for Cheil USA, farvel til QR-koderne. De er for besværlige at bruge til at blive en stor del af marketingmikset, og kun på få markeder har forbrugerne taget koderne til sig.

Udmeldingen trak betydelig opmærksomhed på Bureaubiz og fik også flere kommentatorer på banen. Nogle erklærede sig enige med Bastholm, andre gik imod – bl.a. fordi QR-kodernes afløser, Near Field Communication (NFC), ikke er lige på trapperne, og fordi det mere handler om indhold end mediet.

Frederik Preisler, partner i Mensch, hører til den skare, der er enig med Lars Bastholm i, at QR-koderne har spillet fallit – og han uddyber det således:

“Koderne er – som Bastholm er inde på – besværlige at bruge, og nok så væsentligt: De er ikke besværet værd. En dødssyg reklame bliver med en QR-kode belønnet med mere af det samme. Og det er ikke godt nok. Mediet er i sig selv ikke forkert, men jeg er bange for, at forbrugerne for mange gange har følt det som tidsspilde at bruge QR-koden – og nu er det for sent”

Og Frederik Preisler er ikke i tvivl om, hvem der bærer skylden:

“Udvikleren af QR-koderne burde lægge sag an mod reklamebranchen for at have ødelagt forretningscasen. Reklamerne har misbrugt mediet – for hvis man havde været mere ambitiøs i begyndelsen og vænnet forbrugerne til at få dét ekstra – underholdning eller andet – så havde forbrugerne stillet sig anderledes til mediet i dag,” siger Frederik Preisler.

Som modvægt til dette argument kan fremhæves McDonald’s. Burgerkæden har fået danskerne til at scanne næsten én million QR-koder via coinoffer-kampagnen. DDB står bag kampagnen, og her vil digital direktør Kim Jong Andersen gerne følge QR-kritikerne på vej – et lille stykke:

“Bastholm og Preisler har ret: QR er besværlige, og det er en overgangsteknologi i forhold til NFC. Men netop NFC ligger 2-3, måske 4 år foran os, og det svarer til, at vi skulle holde op med at producere tv-reklamer til breaks og blokke, indtil alle havde et fuldt digitaliseret tv-program. Og Bastholm og Preisler ser for snævert på QR-koderne: Nemlig som reklamefolk, og det gør dem blinde. For som produktaktivering kan QR-koderne nemlig en masse. Det viser coinoffer-kampagnen.”

Kim Jong Andersen medgiver, at coinoffer er en sjældenhed blandt QR-kode succeser.

“Der er mange eksempler på børnesygdomme i brugen af QR-koder, men bemærk at hver gang en teknologi bliver dømt ude, så viser den sin holdbarhed et par år senere. QR-koder kan bruges til at skabe en kobling mellem den fysiske vare og det digitale rum – især hvis guleroden for forbrugeren er tilpas stor … samt iscenesat rigtigt,” siger Kim Jong Andersen.