Product placement: ”De største succeser må vi ikke tale om”

Peter Engholm
25@mail.dk

Annoncørerne vil gerne, og de må godt: Få deres produkt placeret i en dansk film. Men de mest håndsky over for mediet, er filmfolkene selv.

Bureaubiz har omtalt stedbarnet tv-sponsorater, som både reklame- og mediabureauer beskyldes for at lade i stikken, men når det gælder en anden platform, product placement, står det mere aparte til.

“De største succeser må jeg ikke tale om. For den danske filmbranche er stadig angst for at blive hængt ud som kommerciel, når der placeres produkter. Og forsigtigheden er udtalt, bl.a. fordi mange stadig tror, at det er ulovligt. Svaret er nej, ikke når der krediteres for det. Samtidig ser vi Det Danske Filminstitut, der benægter, at product placement overhovedet findes i dansk film,” siger Hans Theisen, partner i Works Group, der de seneste godt år har formidlet over 50 placeringer i danske film.

Anderledes mere afklaret end filmbranchen selv er tankevækkende nok annoncørerne, der næsten bogstavligt står klar i kulissen med deres produkter.

“Jeg har kunder, der bare venter på en egnet film. En product placement koster 150.000-200.000 kr., der også inkluderer retten til bl.a. co-promotion, snigpremiere, arrangementer med skuespillere. Og de kan godt se værdien i, at Lars Brygmann står med lige netop dén kildevand i hånden – miljøet er fint, og forbrugerne har paraderne nede. Og en stor dansk film kan i løbet af tre år – via biograf, dvd, filmkanaler og public service-tv – nå 2 mio. eyeballs,” siger Hans Theisen.

Derimod er mediabureauer endnu ikke på banen i større omfang – eller i dybt, om man vil, for product placement begynder ved det første udkast til manuskriptet, og processen skal følges til dørs:

“En aftale om product placement er ikke meget værd, hvis scenen med produktet ryger i klipperummet. Det vil et mediabureau ikke lægge navn til, men jeg fornemmer trods alt en øget forståelse i det danske filmmiljø. Med tre aftaler kan producenten øge overskuddet eller instruktøren øge kvaliteten, og jeg ser gerne mediabureauerne på banen – også selv om det gør mig konkurrence. Jo flere, der er opmærksomme på kanalen, desto bedre er det”, siger Hans Theisen.