Reklame-talenter: Film-vindere tager først Cannes, så New York

Peter Engholm
25@mail.dk

Serie: Cannes bliver en flot afrunding for det eneste skole-team i Young Creative Circle Award. Samtidig bliver festivalen en værdig optakt til et ophold hos Ogilvy i New York.

Andreas Hoff, 25, og Lukas Lund, 24-om-nogle-dage, er dette års yngste YCCA-vindere. De er samtidig også det eneste vinderhold, hvor begge personer i teamet fortsat går på skole.

I al fald lidt endnu, for om kort tid afslutter de deres tredje og sidste år på Kreativ Kommunikation på Mediehøjskolen.

Andreas og Lukas vandt film-kategorien, der fungerer som et vedhæng i YCCA-regie. Den finder sted efter konkurrencerne i print, web og design, og alle, der har deltaget i de tre konkurrencer, er velkomne i Film. Og briefen i 2010 viste sig at være den samme som året før: Fortæl, hvorfor det er jer, der skal til Cannes. Det lyder frit – men udover konkurrence-bidraget skulle teamet også aflevere tre eksempler på tidligere producerede film.

Andreas Hoff og Lukas Lund nøjedes ikke med at deltage i print-kategorien, de kom også på shortlisten. Herefter gik turen videre til film-konkurrencen, hvor Andreas Hoff havde en vis rutine. Han vandt – sammen med Peter Ammentorp Lund – i YCCA 2009, og det blev helt enestående fulgt op af en bronzeløve i Young Lions i Cannes.

“Jeg har studeret film på Den Europæiske Filmskole, har jobbet lidt for Zentropa og instrueret et par musikvideoer. Men filmmaskinen føltes lidt for stor og ukonkret. Jeg synes, det er spændende at arbejde med kreativitet – og strategi, fordi det ikke kun drejer sig om at sidde og brage ideer af,” siger Andreas Hoff.

Lukas Lund har tegnet og været piccolo på DDB. Og da de to mødtes på skolen, var de i praktik sammen som team hos netop DDB og hos Saatchi & Saatchi.

De har søgt ud sammen – og nu rejser de også ud sammen, for de har fået en aftale med Ogilvy i New York.

“Vi havde en lokal kontakt. Og på baggrund af vores portfolio fik et internship, der er en mellemting mellem en lære- og praktikplads. Den er som udgangspunkt på tre måneder, hvor man har mulighed for at vise, hvad man kan,” siger Lukas Lund.

“Vi er snart færdige med skolen, men er stadig grønne. Vi vil gerne prøve nogle ting af, inden man måske havner et sted, hvor man har det lidt for godt,” siger Andreas Hoff.

“Vi fik rådet: Tag af sted nu. Selv om du har siddet i Danmark i fem år, så er det som at begynde forfra, når du tager til udlandet. Så kan vi lige så godt begynde med at begynde forfra,” siger Lukas Lund.

Tanken om at prøve kræfter med et amerikansk bureau blev ikke født i frustration over, hvordan tingene havde udviklet sig hidtil herhjemme – tværtimod.

“Skoleforløbet er gået godt, praktikforløbet er gået godt, og vi har lavet freelancearbejde – vi vil bare gerne vende bøtten og udfordre os selv,” siger Andreas Hoff.

“Vi har arbejdet hårdt for at gøre opmærksom på os selv og på at åbne døre. Og nu gør vi det igen. New York vil være et mix af ambitioner og eventyr,” siger Lukas Lund.

“Uanset udfaldet – om vi tager hjem efter tre måneder eller får lov til at blive der længere – så vil erfaringen være fantastisk. Vi går altså stadig kun i skole. Og der er 250 kreative hos Ogilvy i New York. 250! Det er et spændende sted, og de har vundet en masse kunder på det seneste,” siger Andreas Hoff.

“Hvis man kan klare den dér, kan man klare den alle steder,” siger Lukas Lund og suppleres af Andreas Hoff:

“Har jeg ikke hørt den linje før?”

Det er tredje år i træk, at Andreas Hoff er til Cannes festivalen. I 2008 var det som dansk deltager på Roger Hatchuel Lions Academy, og i 2009 og 2010 som vinder af film-kategorien.

“YCCA fungerer som DM, og Cannes er et VM: I nabobåsene sidder Argentina og Australien – og længere nede er Chile. Det er svært, når briefen handler om flygtningelejre i Afrika, og du sidder i en fransk badeby. Og photoshoppen er ikke et hjælpemiddel,” siger Andreas Hoff.

Og uanset hvordan det går i Young Lions-konkurrencen i badebyen, så bliver det den fede måde at slutte skoleforløb. “Vi er lige blevet bachelors, når vi er i Cannes,” som Andreas Hoff konstaterer.

“Vores film til YCCA var en tegnefilm med tændstikmænd. Den slags, man engang lavede i bogen og på blokken, når man kedede sig i timen – nu tager det os til Cannes,” siger Lukas Lund.

Bureaubiz har i fire omgange mødt alle fire teams, der hhv. vandt Print, Digital, Design og Film, og som bliver sendt til Cannes. I de kommende dage vil vi bringe en artikel med dem alle.

De fire er: 

  • Print: Nicolas Thomsen og Christian Hansen
  • Digital: Daniel Korn og Julie Cetti
  • Design: Robert Daniel Nagy og Mads Jakob Poulsen
  • Film: Andreas Hoff og Lukas Lund