Reklamebranchen hænger fast i fortiden

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Læs om amerikansk reklamemand, der mener, at det er på tide, at den traditionelle reklamebranche ændrer afregningsmodellen.

Reklamebranchens forretningsmodel er faldet sammen for længe siden. Det ved de godt, reklamefolkene, men de er for langsomme til at omstille sig.

Det siger Tim Williams, grundlægger af Ignition Consulting Group, som rådgiver reklamevirksomheder, til Jyllands-Posten i et stort opsat interview.

Det er ikke den økonomiske krises skyld, at det ikke går supergodt for reklamebureauerne. Det er fordi, at 80 procent af, hvad et reklamebureau bruger sin tid på, går til produktion, hvor indtjeningen i bedste fald er lav og i værste fald negativ. Den kreative ide står kun for 20 procent af tiden, som man prissætter alt for lavt eller måske endda forærer væk for at få fat i produktionen.

“Hvor smart er det?”, spørger Tim Williams retorisk.

Årsagen er historisk. For 20 år siden var produktionsdelen stadig lønsom. Og endnu i dag bliver bureauerne ikke betalt for at løse problemer, men for at skabe ting og producere reklamer og skrive timer ned, mener Tim Williams, som har skrevet bøgerne: “Take a stand for your brand” og “Positioning for Professionals”.

Løsningen er, mener den amerikanske reklamemand, at ændre afregningsmodellen:

“Betal hellere for den succes, vores arbejde får. Fik vi de seere, Facebook-likes eller Twitter-følgere, som vi ønskede? Uanset hvordan man måler, så gør det ud fra den værdi man skaber eksternt, frem for de omkostninger, der er internt i organisationen”.

Det er den måde, de nye bureauer arbejder på og derfor, at firmaer som Acxiom og Epsilon, der arbejder med databasemarketing, nu er de to største bureauer i USA, fortæller Tim Williams (Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi, p. 14-15).