Sponsorer har handlet i panik. Tiger Woods styrket på vej tilbage

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Sagen om Tiger Woods understreger, at man skal tænke langsigtet som sponsor og undgå at lade sig rive med af pludselige folkestemninger.

Tiger Woods har nu annonceret, at han vil gøre comeback ved US Masters d. 8. april, og i USA forventer man en uhørt stor interesse.

“Det er svært at overvurdere, hvor stor interessen for comebacket kommer til at blive. Tiger Woods er den mest kendte og fremgangsrige idrætsmand i verden, og hans berømmelse og betydning er endnu større nu, end den var før,” siger CBS-chef Sean McManus til det amerikanske sportsmagasin Sports Illustrated.

Men vender han styrket tilbage, kan man stille spørgsmålet, om der var nogen sponsorer, der handlede i panik, da de droppede Tiger Woods i forbindelse med sagerne om utroskab og hans ægteskabelige krise?

En af Danmarks mest erfarne sponsor-folk, Keld Strudahl fra Carlsberg, er ikke overrasket over udviklingen, som for ham understreger, at man skal passe meget på med at handle i panik.

“Når du sponsorerer sport, så beskæftiger du dig med mennesker, og det indebærer en risiko for, at der opstår kriser. Det skal man have overvejet og være forberedt på, og det er ikke noget, man kan skrive sig ud af i en kontrakt,” siger Keld Strudahl og fortsætter:

“Selvfølgelig kan der ske ting, som er så graverende, at man er nødt til at sige stop. Men grundlæggende er et sponsorat et tæt og langsigtet partnerskab, hvor man står last og brast. Og det går begge veje. Hvis den sponsorerede har en krise, skal man som sponsor overveje, hvordan man kan hjælpe frem for at gå sin vej.”

Han tilføjer, at det tager lang tid at opbygge værdien af et sponsorat – både hvad angår hårde og bløde data – men det tager kun kort at rive det hele i stykker.

“Det er menneskeligt at fejle, og hvad Tiger Woods har gjort, er ret umoralsk – men menneskeligt. I stedet for at fokusere på, hvad han havde gjort, skulle man som sponsor måske have fokuseret mere på hans muligheder for og evne til at komme ud af det igen på en ordentlig måde. Det havde været et bedre beslutningsgrundlag,” siger Keld Strudahl.

Nike, Gillette, EA sports og Tag Heuer valgte at blive som sponsorer, og det aftvinger nu respekt, mens Accenture, AT&T og Gatorade valgte at droppe Tiger Woods.

“På kort sigt vil der være utroligt stor eksponeringsværdi i Tiger Woods, og alle venter nu i spænding på, hvem der bliver de første sponsorer på banen,” siger Kenneth Cortsen fra University College i Nordjylland, til Berlingske Tidende.

Keld Strudahl er ikke overrasket over Tiger Woods comeback.

“Han er en unik person og et unikt brand, og jeg har hele tiden regnet med, at han nok skulle komme tilbage. Hvor styrket det sker, er jeg dog ikke overbevist om endnu. Jeg synes ikke han endnu har været så klar i mælet, men hvis han ikke bare vender tilbage som en stor golfspiller men også sørger for at sende nye signaler omkring hans image, så vil han komme meget styrket ud af dette,” siger Keld Strudahl.

Amerikanske pr-eksperter er inde på det samme spor. De siger til AdAge, at hele historien om hans fejltrin kan få ny næring, hvis han fejler ved US Masters.