Sundhedsstyrelsen hylder hverdagshelte

Peter Engholm,
journalist

”Tarzan-syndromet” bliver udfordret i en ny kampagne. Rigtige helte slæber sig nemlig ikke på arbejde, når de er syge: De bliver hjemme. Og får deres egen film …

Man ser aldrig styrelser prale (udadtil). Der ville ellers være belæg for en splash på Sundhedsstyrelsens site a la ”Awardvindende styrelse” eller ”Guldvindende information”.

Sundhedsstyrelsen vandt bl.a. guld ved True Award i sidste måned med “Duellen” og ved Creative Circle Award sidste sommer med ”Det er fedest at blive hjemme, når du er syg”.

Sidstnævnte tilgang er tilsyneladende ikke helt glemt, for en ny undersøgelse viser, at godt halvdelen af danskerne er taget på arbejde eller studie med symptomer på sygdom det seneste år.

Og nu følger en kampagne, hvor Sundhedsstyrelsen, i samarbejde med Primetime, vender det såkaldte Tarzan-syndrom på hovedet. Konceptet illustrerer det ironiske i, at de helte, vi egentlig bør hylde, er dem, der udviser helt basale smitteforebyggende vaner – og altså ikke dem, der farer på arbejde med snotnæse eller feber. 

Kommunikationschef i Sundhedsstyrelsen, Eva Tolstrup Ziegler, siger:

”Vi vil gerne øge bevidstheden om, at for mange danskere går syge på arbejde, når de burde blive hjemme under dynen. Du ofrer dig ikke ved at gå på arbejde, men faktisk ved at blive hjemme med din snue eller feber. Sådan passer vi bedst på os selv og vores omgivelser. Kampagnen hylder dem, som følger de fem smitteforebyggende råd. Herunder at blive hjemme, når de er syge.”

Kampagnen låner fra superhelteuniverser i både visuel stil og tonalitet. I kampagnens hero-film, der er produceret af Lissalde Studio, møder vi en syg mand, som har taget konsekvensen af sine symptomer og er blevet hjemme.

Den humoristiske kontrast går igen i andre af kampagnens elementer, hvor både håndvaskende børn og udluftende voksne hyldes som rigtige helte, der tager en smitteforebyggende tørn for kollegaer og familien.

”Sundhedsstyrelsen har modigt kastet sig ud i dette projekt, som gennem en blanding af humor og Hollywood hylder de hverdagshelte, der udviser gode vaner,” siger Casper Hyldekvist, partner i Primetime.

Et hip til hygiejnevaner
Kampagnen er en del af en national kampagneindsats ’Ren Rutine’, som Sundhedsstyrelsen og Primetime har samarbejdet om i godt to år. Indsatsen skal give gode råd videre og ændre danskernes hygiejnevaner.

Tidligere har kampagnen haft fokus på de unge, da undersøgelser viser, at de er særligt dårlige til at huske de gode vaner. Derfor har Sundhedsstyrelsen for første gang anvendt mediet TikTok til at kommunikere med den unge del af befolkningen.

Styrelsen indgik et samarbejde med TikTok-stjerne og koreograf Nicky Andersen om at udvikle en såkaldt hygiejnedans, der gennem en hiphop-koreografi gennemgår de fem gode råd. Kampagnen har rundet 1,46 mio. visninger på TikTok.