Sune Bang: Min sværeste kampagne nogensinde

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

HKs ”En del af løsningen” er et opgør med 100 års opfattelse af en fagforening – og en stor udfordring for Propaganda McCann. Kampagnens første fase står HK i 5-6 mio. kr.

Outdoor med et teaser-element og print, der forklarer baggrunden for planen – HKs (Vi er alle) En del af løsningen virker, i al fald i sit medievalg, ikke så usædvanlig endda. Men kampagnen fra Propaganda McCann har formået at skabe opmærksomhed og undren, og på de indre linier har der ligget en enorm udfordring for bureauet.

Over for HK har du konstateret, at dette er din hidtil sværeste kampagne. Hvorledes?

“HK er en organisation med 320.000 medlemmer. Den repræsenterer hele Danmark – på stort set alle leder og med alle holdninger. Og herfra har opgaven været at træffe skarpe beslutninger, og på dét punkt har HK og fagvægelsen hidtil ikke været skarp. Det er vanskeligt procesmæssigt,” siger Sune Bang, partner i Propaganda.

Det er som fodboldlandsholdet: Alle har en mening om sagen …

“På landsholdet er det én person, landstræneren, der træffer beslutningen. Samme proces møder vi normalt, når vi taler med den adm. direktør i en virksomhed. Men HK er et demokratisk organ med 4 sektorer og 7 afdelinger, og vi skal have flere personer med. Og enigheden gælder ikke bare noget vagt, men en beslutning med kant. Det indikerer et stort kursskifte at gå fra at være problemfokuseret til løsningsfokuseret, eller som den nye forbundsformand Kim Simonsen: at se flere muligheder end begrænsninger,” siger Sune Bang.

Først outdoor-teaserne, dernæst print hvor I fortæller, at I vil noget nyt – I tager jer god tid …

“Vi har lovet, at vi vil gøre noget andet – og så gør vi det. Det drejer sig ikke bare om reklame, men i højere grad om at gøre Danmark til et bedre sted at være i,” siger Sune Bang.

Okay, det lyder som et bredtfavnende succeskriterium …

“Vi skal sikre, at HK ikke taber for mange medlemmer – eller rettere: Holder fast på medlemmerne i længere tid. Man ændrer ikke bare lige 100 års opfattelse af HK, men det er begyndelsen”, siger Sune Bang.

Andre fagforeninger fortæller i deres reklamer, hvad man gør for det enkelte medlem …

“Jo, men HK kan sammenlignes med US Marines: It leaves no one behind. HK sætter alt ind på principielt plan og sørger for, at medlemmerne får, hvad de er berettigede til. Det er kerneproduktet, men hvad mere? HK ser på andre muligheder med en stor lyst til at ændre på tingene”, siger Sune Bang.

Jeg har hørt et kampagnebudget på 13 mio. kr.

“Det kan jeg sige med hånden på hjertet: Det er ikke det beløb, vi er blevet præsenteret for på bureauet,” siger Sune Bang.

I HK kan kommunikationschef Charlotte Bender heller ikke bekræfte budgettet på 13 mio. kr. Hun oplyser, at kampagnen hidtil har kostet 5-6 mio. kr. Hertil kommer så anden fase af kampagnen, hvor de konkrete løfter skal meldes ud. Men den tilhørende kommunikationsstrategi er endnu ikke blevet vedtaget.