Svenskerne laver en omvendt Blachman

Peter Engholm
25@mail.dk

“Danskerne begår alle tænkelige fejl på stribe,” siger svensk tv-station om Blachman-program og lancerer et – næsten nyt – modtræk.

Thomas Blachman-programmet “Blachman”, hvor værten og mandlig gæst fabulerer ud fra en nøgen kvindekrop, er fortsat en forargelses-faktor i Sverige.

Dagens Media påpeger indledningsvist, at der er tale om et public service-program, og at det ville være utænkeligt i Sverige. 

Og så alligevel ikke: Det svenske TV4 – der ret beset ikke er public service – har lavet en omvendt Blachman, idet programværten Jenny Strömstedt og Maja Ivarsson fra The Sounds benyttede en del af sendetiden mandag aften til at anmelde en nøgen mands krop.

“Vi så “Blachman” som alle andre, og danskerne gør jo alle tænkelige fejl på stribe. Det virker næsten som om, at de gør det med vilje,” siger programmets producent Henrik Johnsson til Dagens Medier.

“De har en slags ambition om at revidere kvindens syn på mandens syn på kvindekroppen – og så tænkte vi, at vi vender det om.”

Altså utænkeligt – men samme situation, med modsatte køn, er ok. Man kan tænke tilbage på 1990erne, hvor Carlsberg fik hug af Forbrugerombudsmanden for billedet af nøgen kvinde bag brusekabine-glas – hvorefter man brugte billedet af nøgen mand i samme situation.

Man kan også nøjes med at gå to uger tilbage, hvor radioværten René Fredensborg i programmet AK24syv på Radio24syv lancerede “verdens mest indlysende idé” – at smide klunset foran to kvinder, som så kunne kommentere mandekroppen – vel at mærke hans egen.