Sydfynsk borgmester-dans krænkede ophavsretten

Peter Engholm
25@mail.dk

Den kendte kvartet af borgmestre høster fortsat opmærksomhed for deres Sydfyn Style – denne gang fra Universal Music, der kræver 60.000 kr. fra hver af de fire kommuner.

Egentlig var det til semi-intern brug – en åbningsfilm til en undervisningsdag for kreative iværksættere og kommunale medarbejdere – at borgmestrene fra hhv. Ærø, Svendborg, Langeland og Faaborg-Midtfyn bed hovedet af al skam og demonstrerede, at de hverken kunne synge, rappe eller danse – og alligevel gjorde forsøget i videoen Sydfyn Style.

Boost Sydfyn lagde imidlertid videoen på YouTube i begyndelsen af sidste måned, og så var det definitivt slut med at feje borgmester-dansen ind under gulvtæppet, for på fem dage blev filmen vist over 200.000 gange. Og velkommen til TV-Avisen og Aftenshowet … og til Universal Music, der repræsenterer rettighederne til PSYs sang og video.

Hver af de fire borgmestre har fået en regning på 60.000 kr. for at bryde ophavsretten – og Universal ser en skærpende omstændighed i, at borgmestrenes fremstød efter selskabets mening er partipolitisk.

Over for Fyns Amts Avis oplyser kommunaldirektør i Svendborg, Erik Bendorf, at have modtaget regningen – og tilføjer, at den er blevet sendt videre til Fremtidsfabrikken, der står bag Boost Sydfyn.

Her erkender man ifølge avisen sit ansvar, men kalder Universal-kravet urealistisk.

”De vil have penge for fire krænkelser, men der er jo kun begået en. De har bare set deres snit til at score kassen, og gange regningen med fire, siger Susanne Aagaard fra Fremtidsfabrikken til Fyns Amts Avis.

De 240.000 kr. dækker ifølge selskabet blot, hvad en tilladelse ville have kostet. Falder pengene ikke inden fredag, så ændrer sagen karakter til ’krænkelse’, og så stiger beløbet betragteligt.

Den oprindelige Sydfyn Style er ikke længere tilgængelig på grund af den aktuelle sag.