To af Danmarks rigeste bureauejere har solgt ud

Peter Engholm og Finn Graversen

For ikke mange år tilbage ville det have været en enorm handel at købe Jørgen Jønsson og Lars Hagh Petersen ud af NP3. Men nedturen har været markant, og nu står det store Aarhus-bureau som blot en tredjedel af fusionen Spring.

I fredags blev Zupa Recommended splittet op. Zupa-delen blev solgt til en gruppe af partnere hos det gamle Zupa, og den oprindelige Recommended-del blev solgt til Kernel Simpatico.

Den nyhed er samtidig et farvel til to markante bureauejere. NP3 Communications Group har i mange år været moderselskab for Recommended, som har været en stor og markant bureausucces – så stor, at de to største aktionærer, Lars Hagh Petersen og Jørgen Jønsson, er placeret på listen over de største formuer i den danske bureauverden.

Dansk Brancheanalyse udformer hvert år listen ud fra egenkapitalen i personlige selskaber, og 2013 var Jørgen Jønsson nr. 4 og Lars Hagh Petersen nr. 6 på listen over personer med ejerandele i bureauer – med hhv. 85,9 mio. kr. og 53,8 mio. kr.

I år opgjorde Dansk Brancheanalyse de to formuer til hhv. 63,6 mio. kr. og 43,8 mio. kr. – stadig til en høj placering på listen, men dog skrumpet i forhold til året før.

Med fredagens handler er de to helt ude af bureauet.

Deres exit er samtidig en historie om, hvor hurtigt det kan gå i bureaubranchen – også ned ad bakke – og det er formentlig årsagen til, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre at gennemføre handlen. Som Danmarks største reklamebureau i de senere år, var Zupa Recommended mange gange større end Kernel, og går man 4-5 år tilbage så var der tale om overskud på oppe omkring 20 mio. kr..

Der var således ikke mange i den danske bureaubranche, der ville have råd til at købe Lars Hagh Petersen og Jørgen Jønsson ud.

Men indtjeningsevnen har været vigende i de senere år, og da man mistede den kunde, som bureauet har været bygget op på – Bilka – tog nedturen for alvor fart. I det senest offentliggjorte regnskab, som blev afsluttet sommeren 2013 – et halvt år før bureauet skulle lave det sidste Bilka-arbejde – noterede man et underskud på 10 mio. kr.

Men så skulle man også have taget tabet på Bilka.

Der er dog meget, der tyder på, at nedturen er fortsat.

Forventningen var, at bureauet ville gå fra ca. 220 ansatte til omkring 150. Men det er helt andre tal, der optræder i forbindelse med opsplitningen og salget til Kernel Simpatico. Det nye bureau, Spring, som er Recommended + Kernel Simpatico, har 115 medarbejdere fra fødslen. For otte måneder siden havde Kernel Simpatico 54 medarbejdere, og står dette tal fortsat til troende – Springs koncernchef og Kernel Simpatocos direktør, Peer Brændholt, oplyser ikke, hvor mange medarbejdere Kernel Simpatico byder ind med i fusionen – så har Recommended bidraget med ca. 60 medarbejdere.

Læg de 35 medarbejdere, som Zupa har, til 60, og du får et Zupa Recommended, som ved skilsmissen havde lige omkring 100 medarbejdere. Stadig et betydeligt stort bureau, men altså mere end halveret på halvandet års tid.

5 års nøgletal i Zupa Recommended
Zupa blev overtaget af Recommended i 2010

2009 2010 2011 2012 2013
Bruttoav. (mio. kr.) 153,240  157,489  175,462  174,619  157,363
Res. Prim. Dr. (mio. kr.)  +24,950 +18,664 +13,950 +6,785 -10,981
Antal ansatte 198 226 246 250 223

Med til historien hører også, at Recommended – og Kernel Simpatico, for den sags skyld – på det seneste har holdt igen på ansættelserne.

”Recommended kom i sin tid for sent til Kernel Simpatico-fusionen. Jeg har talt med Peer Brændholt i noget tid – vi bor begge i Kolding, så derfor har en del møder passende – og diskret – kunnet finde sted i aftentimerne på Scandic Hotel i Kolding. Vi har af samme grund holdt igen med at ansætte og genbesætte, for ‘liiige om lidt faldt fusionen på plads.’ Vi har derfor ligget lige vandret nok,” siger Albert Funder, hidtil adm. direktør og partner i Recommended og fremover direktør i Spring Aarhus.

Af de omkring 60 medarbejdere i Recommended findes de ca. 35 i Vietnam og dertil kommer, at man har samlet al produktion, inkl. rentegnere og onlinefolk hos Digital Xpress. Det efterlod reelt Recommended i Aarhus som et stort koncept-team.

Den store bureau-handel er – i grove træk – foregået således, at Zupa har købt aktierne i Zupa Recommended København af NP3, og Kernel Simpatico har købt aktierne i Zupa Recommended Aarhus og Digital Xpress af NP3.

Fire af partnerne i NP3 – Albert Funder, Mogens Kristensen, Mads Mikkelsen og Lars Bo Hansen – har så købt sig ind i Kernel Simpatico, der skifter navn til Spring. Kvartetten fra Recommended har tilsammen erhvervet ca. en tredjedel af Spring.

”Jeg synes, at vi har gjort en god handel – og denne følelse er mig bekendt dækkende for alle parter i handlen,” siger Albert Funder.

Hvor meget har I betalt Jørgen Jønsson og Lars Hagh Petersen for deres aktier?

”Jeg vil sige så meget, at prisen har været rimelig.”

NP3 – primært i form af Recommended – har været Danmarks største bureau i en årrække. Nu er NP3 en tom skal. Kan jeg klemme noget sentimentalt ud af dig i denne forbindelse?

”Nej, egentlig ikke. Det har været en fantastisk tid med Recommended, og det bliver om muligt federe med Spring. Det er nu engang people’s business – og det betyder, at de folk, der slider på bureauet, er dem, der får røven på stegepanden, hvis noget går skidt. Men det er også dem, der belønnes, hvis noget går godt,” siger Albert Funder.

Han tilføjer – i forlængelse af people’s business:

”Jeg har arbejdet sammen med Lars Hagh på Bilka i flere år, og jeg har sparret med ham omtrent dagligt. Han har spurgt, om han kan få et skrivebord på Spring, og jeg har svaret, at hvis vi kan finde pladsen, så er han velkommen.”