Topledere mangler digital indsigt

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Toplederes ignorering af sociale medier er et udtryk for en ’dybereliggende og udbredt digital analfabetisme i det øverste ledelseslag’. Skriver bl.a. en Valtech-direktør.

Der er en ny – digital – virkelighed, som toplederne i de store danske virksomheder endnu ikke har opdaget.

De er nemlig ikke på tilstede på de sociale medier og det er et problem, fordi  det er ”et udtryk for en dybereliggende og udbredt digital analfabetisme i det øverste ledelseslag, som sætter retningen for dansk erhvervsliv”.

Sådan skriver Kenneth Mikkelsen, direktør i Controverse og Rasmus Rask Eriksen, business director i Valtech, i en kronik i Berlingske i dag, der har titlen: ”Den digitale revolution, der sneg sig ind ad bagdøren”.

”Hvordan kan – spørger de to kronikører – topledere træffe afgørende, strategiske beslutninger, hvis ikke de er fortrolige med de nye teknologier og forstår, hvordan de radikalt påvirker deres kerneforretning og organisation?”

De to kronikører konstaterer, at levetiden for en virksomhed er faldet fra 67 år i 1920’erne til bare 15 år i dag. Og årsagen er, at virksomheder dør, fordi at de ikke har formået at omstille sig i tide.

”Den demokratisering af tanker og meninger, som de nye digitale teknologier fører med sig, åbner for en radikal anderledes måde at organisere os og arbejde på. Det er en udvikling, som for mange ledere vil kræve betydelige forandringer i deres selvforståelse og ledelsespraksis”, står der i kronikken.

Fremtidens arbejdsplads bliver revolutionerende anderledes, mener kronikørerne og derfor bliver det ”ledernes fornemmeste opgave at fungere som iscenesættere, der tænker i helheder, skaber overblik og forbinder de rette personer, ideer og kompetencer”.

Og den erkendelse halter hos mange ledere, mener Kenneth Mikkelsen og Rasmus Rask Eriksen.

Dermed handler topledere ofte på bagkant af den teknologiske udvikling, som f.eks. at lade sociale medier være et anliggende for marketingfolk eller big data være et anliggende for it-afdelingen.

Hele kronikken kan læses her (Berlingske, p. 27).