Ugens udvalgte: Onlinevideo er andet og mere end YouTube

Paul Hertz,
Strat. planner, Hertzlig.dk

Vimeo har en mere kreativ og kunstnerisk profil og har netop afholdt sin årlige film-award.

I takt med udbredelsen af bredbånd stiger brugen af online video dramatisk. Ifølge TechCrunch vises der hver eneste dag 1,2 milliarder videoer på YouTube, og den gennemsnitlige bruger ser 182 YouTube-videoer om måneden.

Det er altså ikke uden grund, at YouTube altid nævnes, når snakken går på video på Nettet, men der er selvfølgelig andre steder at gå hen. Et af de mest interessante er Vimeo (http://www.vimeo.com/), der har en langt mere kreativ, kunstnerisk og ikke-kommerciel profil.

I sidste måned afholdt Vimeo sin årlige film award, hvor brugere fra hele verden konkurrerer om at lave årets video. Ud af mere end 6500 indsendte forslag i ni forskellige kategorier blev fundet 10 vindere (http://vimeo.com/awards), som alle er ret fantastiske på hver sin måde.

En af mine favoritter er “oops” (http://vimeo.com/13788278), som ud fra det forhåndenværende søms princip skaber en forunderlig lille historie i en montage af klip fra YouTube, der kun har det til fælles, at kameraet bliver tabt.

Paul Hertz står bag udvælgelsen af ugens udvalgte – i hvert fald indledningsvist. For alle er velkomne til at komme med bidrag. Konceptet er de mere finurlige inspirationskilder frem for de mere klassiske som reklamefilm og annoncer.

Ugens udvalgte fra i fredags 

I London arbejder reklamebureauet Dentsu og designbureauet Berg sammen om et projekt, de kalder “Media Surfaces: Incidental Media”.

Jeg er ikke helt sikker på, om jeg helt har gennemskuet projektets fulde omfang, men essensens er dels at udforske, hvordan alle flader i en nær fremtid kan bruges som kanaler, der formidler et budskab, dels at blande forskellige typer budskaber, så publikum i en og samme kanal udsættes for eksempelvis massekommunikation, funktionel information og personlige budskaber.

Forvirret? Ja, det er jeg også. Heldigvis er der lavet to små film, der hjælper med at forklare nogle af tankerne bag. Den ene illustrerer, hvordan ideen med at blande forskellige medier og budskaber på forskellige flader kunne tænkes at fungere i hverdagen. Se den her.

Den anden tager udgangspunkt i en case og viser, hvordan ideen kan udfoldes i forhold til en togrejse. Se den her.

Det hele er en del af Dentsu Londons vision “Making Future Magic”, som jeg finder vildt fascinerende.

Lad os gå på weekend med det første princip for, hvordan Dentsu London vil møde fremtiden:

“The future is not advertising”.

 Paul Hertz står bag udvælgelsen af ugens udvalgte – i hvert fald indledningsvist. For alle er velkomne til at komme med bidrag. Konceptet er de mere finurlige inspirationskilder frem for de mere klassiske som reklamefilm og annoncer.

Ugens udvalgte fra i onsdags 

Det der med at være kreativ og få gode ideer handler om at finde den fine balance mellem at have nok plads at udfolde sig på og tilpas faste rammer til ikke at miste fokus. En god brief er fuld af begrænsninger, der sørger for, at den kreative energi kan bruges rigtigt.

Men vi mennesker er magelige vanedyr, der let forfalder til rutiner og en traditionel problem/løsning-mentalitet. Det er helt naturligt, for vi er “opdraget” til at løse en given opgave, når vi får den stillet. Udfordringen er derfor at pleje og dyrke den spontane kreativitet, der ikke nødvendigvis har noget konkret formål.

Så hvordan holder man de små grå i gang og tvinger sig selv til at prøve nye ting? For eksempel ved at gøre som den engelske kunstner og designer Dominic Wilcox, der netop har gennemført et eksperiment kaldet Speed Creating, hvor han hver dag i 30 dage skulle frembringe “noget kreativt” ved siden af sine øvrige gøremål.

Ved at påføre sig selv nogle enkle begrænsninger – primært tid og penge – lykkes det Wilcox at opfinde en ny ting hver dag. Ikke alle hans frembringelser er lige fantastiske, men iderigdommen er alligevel imponerende.

Alle resultaterne kan ses her: Og selvom der går lidt vel meget trylledej i den undervejs, er der også meget inspiration at hente. Min personlige favorit er nok “fodbold smoothie maskinen”