Ungt hus står bag stor app for landets ældste forlag

Peter Engholm
25@mail.dk

“Danmarks største applikation” lyder det fra Shape og Gyldendal, som nu er ude med Bøger, der samler en stor del af de danske forlag. Butikken rummer e-bøger og lydbøger til iPad og iPhone.

Forlaget Gyldendal har rundet 240 år – og har fundet udvikleren til sin store applikation til iPad og iPhone, et udviklingshus hvis alder endnu ikke kan tælles i hele år.

Shape hedder huset, der blev stiftet i eftersommeren af bl.a. Nicolas Thomsen, der vandt bronze i Cannes i Young Lions.

“Med Bøger kan du købe e-bøger og lydbøger til både iPad og iPhone. Alene fra Shape har der været ni personer involveret i projektet, der har kørt over fire måneder, så jeg vover den påstand, at app’en fra Gyldendal er den største og mest ambitiøse af sin slags herhjemme,” siger Nicolas Thomsen, der hidtil har været digital art director hos Nørgård Mikkelsen – et job, han nu har sagt farvel til for at hellige sig Shape.

Bøger hedder app’en, der får premiere i dag, og rummer e-bøger og lydbøger fra en stor del af de danske forlag.

“Butikken har et stort udvalg, som i 2011 vil vokse hastigt i takt med, at forlagene udgiver flere og flere e-bøger. App’en er på den ene side en butik, hvor man kan søge på genre, Top10, særligt udvalgte m.m. og på den anden side en lydbogsafspiller og ebogslæser,” siger Gertrud Smith, der er redaktionschef i Gyldendal Digital.

Det var Gyldendal, der hev fat i Shape – på Apples anbefaling.

“Apple kender den danske udviklingsverden, og de havde set Shape lave noget fornuftigt. Og vores oplevelse af dem er, at de er superseriøse og selvkørende. De aflæste lynhurtigt vores behov og stillede selv forslag. Og resultatet er blevet en applikation med den look & feel-følelse, som Apple selv står for – det på én gang lækre og lettilgængelige,” siger Gertrud Smith.

Bøger får i første omgang ca. 1.000 titler på hylderne med plads til udvidelse. Apple har en grænse på 3.000 enheder, men den er på Shapes forespørgsel blevet hævet til 10.000 enheder. Og forventningerne er store.

“Der er over 40.000-50.000 iPads herhjemme og godt 200.000 iPhones. Alene i iPads svarer det til indbyggertallet i en større dansk provinsby – og man kan ikke forestille sig en by på dén størrelse uden en boghandel,” siger Gertrud Smith.

Selve app’en er gratis og kan hentes i App Store.

Trods sin unge alder er Shape ikke uvant med store kunder: Husets første kommercielle projekt var en iPhone-app for Danmarks største fitness-kæde, Fitness World, der gør det let at holde styr på sin træning. Forinden var en anden app, Expenditure – overblikket over dine udgifter, blevet fremhævet på Apples App Store og modtog en FWA Mobile Award.

Derudover har Shape åbnet en salgsafdeling i San Francisco.