Af Finn Graversen fg@kabelmail.dk

Om det er god eller dårlig markedsføring er der sikkert mange meninger om. Men som Youtube-fænomen er der ikke noget usædvanligt i Visitdenmarks video med den enlige mor, der søger faren til sit barn.

Youtube er en pose blandede bolsjer. Hvad der er sandt eller falskt er ikke lige så klart som i andre medier. Men det ved brugerne.

Der er således ikke nødvendigvis noget usædvanligt i Visitdenmarks video med den enlige mor, som søger efter faren til sin lille søn. Men som altså ikke er en sand historie.

Desuden er det lige så velkendt, at hvis man vil have opmærksomhed på nettet, så skal man have kant. Det nytter ikke at komme med en to minutter lang video med pæne billeder af grønne danske bakker.

Endelig er det lige så naturligt, at kant også vil udløse negative reaktioner.

1 million visninger siden d. 10. september må siges at være opmærksomhed, og således må man sige, at Visitdenmark har fået, hvad de er gået efter.

Det kan godt være, at der har været en del negative reaktioner, men videoen blev ratet af ca. 2800 mennesker og opnåede 4 ½ stjerne ud 5, så det har ikke været en udelt negativ reaktion.

Men selvfølgelig skal man have en plan for, hvad man vil bruge opmærksomheden til, og for hvordan man sikrer, at man tager stikket hjem trods de forudsigelige negative reaktioner.

Om man havde en sådan plan eller om organisationen er blevet banket på plads af det politiske bagland, skal være usagt. Men havde man en gennemtænkt plan, så ser det nu mindre professionelt ud efter, at videoen her til formiddag er blevet fjernet.

Dette sker oven på en søndag, hvor adm. dir. Dorte Kiilerich ellers forsvarede videoen energisk, og hun er da også kendt som en, der tænker sig godt om.

Fjernelsen af videoen er blevet meddelt i en pressemeddelelse, der ikke kun rummer en udtalelse af Visitdenmarks adm. dir. men også fra bestyrelsesformanden.

Det er usædvanligt, og så kan man jo lægge i det, hvad man vil.

“Jeg beklager meget, at filmen har stødt mange mennesker, det har slet ikke været meningen. Målet har været at skabe positivt kendskab til Danmark og skabe konversationer om Danmark. For ikke fortsat at støde folk, har vi nu taget filmen af YouTube”, siger adm. direktør i VisitDenmark, Dorte Kiilerich. i pressemeddelelsen, mens bestyrelsesformanden Georg Sørensen siger:

“VisitDenmark har til opgave at markedsføre Danmark i udlandet og skal naturligvis finde nye og anderledes måder at gøre det på. Når det så sker, er det vigtigt, at man er meget tydelig i sin kommunikation, ellers risikerer man, det modsatte sker. Og det må man sige, er sket her. Derfor har jeg med tilfredshed noteret mig, at filmen er blevet taget af”.

Herudover har også erhvervsminister Lene Espersen også med tilfredshed noteret sig, at videoen er blevet fjernet.

Videoen er skabt af Grey København og desuden har GoViral rådgivet. Den kan ses f.eks. her

Kommentarer

 1. Et tillykke til Grey, som virkelig har formået at lave rav i den, hvilket er krav hvis man vil trænge gennem suppen.

  Det er jo totalt trekvartmoralsk når medier der selv lever af at iscenesætte Erik, Anni og X-factor, kalder VisitDenmarks event for “LØGNVIDEO’EN”.

  Det kan ikke nytte at vi trække os tilbage til glansbilleder og statsautoriserede samlejer med ligeværdige partnere (+ kondom), når
  virkeligheden udenfor mødelokalet er brudt sammen. Hvis reklamen ikke insisterer på en plads i den nye iscenesatte offentlighed, så bliver den jo inderligt ligegyldig.

 2. “Can’t make an omelet without breaking som eggs”, måske er det netop Georg Sørensens og Lene Espersens ikke at lave en omelet. Måske er det nemmere bare at sidde stille og høste skatteborgernes penge. Uden kritik kan man jo ikke blive skiftet ud. Så kan skatteborgernes penge blive brugt på bestyrelsesfrokoster, i stedet for markedsføring. Hvis jeg kunne give deres evner en rating på youtube ville den ligge på et fladt 0 stjerner. I mine øjne understreger det bare hvor svagt dansk bureaukrati er blevet. Jeg kan anbefale lidt godnatlæsning i form af “Animal farm”.

 3. @ Maya og Mathias.

  Jeres argumentation er jo syg. I taler for en kommunikationsform, hvor et grænsebrud er et succeskriterium. Ja, der er ligefrem lavet “rav i den” og trængt “gennem suppen”. Og hvad så? Budskabet er stadig dumt. Eksekveringen er stadig håbløs. Initiativet er stadig amatøragtigt.

  I har evig ret i, at reklamebranchen altid skal slå æg i stykker og kæmpe imod ligegyldigheden. Men når resultatet bliver som Karen26, så har vi altså ufattelig langt igen. For hvad var målsætningen: At få flere turister til DK. Hvis man virkelig tror på, at Karen26 er det, der skal til, så holder al fornuft op.

  Og det er netop min pointe. De fleste er enige om, at det er en halvdårlig reklame. Mange roser dens effekt, men kan godt se, at budskabet er lidt uldent. Men det største problem i mine øjne er, at man både fra bureauets og VisitDK’s side efterfølgende forsøger at intellektualisere reklamen som værende et forsøg på at skildre og brøste sig af det moderne danske frisind – vha. en kvinde, der søger en mand, der knaldede hende gravid i en syngende brandert for halvandet år siden!

  Kom nu! Det er jo bare en ufattelig dårlig idé, som bare skulle være blevet i skuffen. I stedet blev den købt uden, at nogen ved deres fulde fem stillede spørgsmålet: “Hrhm, hvad er det egentlig, vi vil kommunikere med denne film …?”

  Det skal vi blive meget bedre til.

 4. Ja, tillykke til Grey. For denne kampagne har de indkasseret 1,9 mill. kroner og givet “Video On Demand” på internettet og WEB-TV et ry, der vil tage år at rette op på. Hvordan skal vi seriøse TV-producenter kunne forklarer vores kunder at en 4 minutter video, optaget med et kamera, styret at en skuespiller med en en skuespillerbaby på armen, en AD og tekstforfatter behøver at koste mere end kr. 15.000,- og have samme effekt, om ikke andet, så ville en stadig kører på YouTube. Men denne verden vil bedrages og ikke mindst når man bare administrer offentlige midler fra en u-udtømmelig pengetank.
  Så kan reklamefolk og markedetingguruer tro nok så meget på rav i suppen – men dette er en sjofel opførelse, når man ikke engang har tænkt projektet igennem og være klar med en plan B, hvis det skulle ske, at nogen opdagede at man sviner med offentlige midler på denne måde. Nogen hos VisitDK vil sikkert helst glemme dette kampagne og nævner den højst sandsynligt ikke i deres CV over succesrige millionprojektet, de har stået for.
  I skulle skamme jer, VisitDK, at agere så amatøragtige, og tak til formanden, Georg Sørensen, for så hurtigt at sætte tingene på plads og stoppe en fejlslagen kampagne.

 5. Dorte Kiilerich forekommer umådelig indsnævret i såvel substans som perspektiv, og man må helt legalt undres over , at en decideret personage som hun, bestrider en post, der bør reflektere en anderledes ærlig udafvendthed. Væmmelse følt gennem hendes deltagelse i video fra DR – fjern dog den stride so – føj!

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club