Visitdenmark mistede modet. Kontroversiel video fjernet fra Youtube

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Om det er god eller dårlig markedsføring er der sikkert mange meninger om. Men som Youtube-fænomen er der ikke noget usædvanligt i Visitdenmarks video med den enlige mor, der søger faren til sit barn.

Youtube er en pose blandede bolsjer. Hvad der er sandt eller falskt er ikke lige så klart som i andre medier. Men det ved brugerne.

Der er således ikke nødvendigvis noget usædvanligt i Visitdenmarks video med den enlige mor, som søger efter faren til sin lille søn. Men som altså ikke er en sand historie.

Desuden er det lige så velkendt, at hvis man vil have opmærksomhed på nettet, så skal man have kant. Det nytter ikke at komme med en to minutter lang video med pæne billeder af grønne danske bakker.

Endelig er det lige så naturligt, at kant også vil udløse negative reaktioner.

1 million visninger siden d. 10. september må siges at være opmærksomhed, og således må man sige, at Visitdenmark har fået, hvad de er gået efter.

Det kan godt være, at der har været en del negative reaktioner, men videoen blev ratet af ca. 2800 mennesker og opnåede 4 ½ stjerne ud 5, så det har ikke været en udelt negativ reaktion.

Men selvfølgelig skal man have en plan for, hvad man vil bruge opmærksomheden til, og for hvordan man sikrer, at man tager stikket hjem trods de forudsigelige negative reaktioner.

Om man havde en sådan plan eller om organisationen er blevet banket på plads af det politiske bagland, skal være usagt. Men havde man en gennemtænkt plan, så ser det nu mindre professionelt ud efter, at videoen her til formiddag er blevet fjernet.

Dette sker oven på en søndag, hvor adm. dir. Dorte Kiilerich ellers forsvarede videoen energisk, og hun er da også kendt som en, der tænker sig godt om.

Fjernelsen af videoen er blevet meddelt i en pressemeddelelse, der ikke kun rummer en udtalelse af Visitdenmarks adm. dir. men også fra bestyrelsesformanden.

Det er usædvanligt, og så kan man jo lægge i det, hvad man vil.

“Jeg beklager meget, at filmen har stødt mange mennesker, det har slet ikke været meningen. Målet har været at skabe positivt kendskab til Danmark og skabe konversationer om Danmark. For ikke fortsat at støde folk, har vi nu taget filmen af YouTube”, siger adm. direktør i VisitDenmark, Dorte Kiilerich. i pressemeddelelsen, mens bestyrelsesformanden Georg Sørensen siger:

“VisitDenmark har til opgave at markedsføre Danmark i udlandet og skal naturligvis finde nye og anderledes måder at gøre det på. Når det så sker, er det vigtigt, at man er meget tydelig i sin kommunikation, ellers risikerer man, det modsatte sker. Og det må man sige, er sket her. Derfor har jeg med tilfredshed noteret mig, at filmen er blevet taget af”.

Herudover har også erhvervsminister Lene Espersen også med tilfredshed noteret sig, at videoen er blevet fjernet.

Videoen er skabt af Grey København og desuden har GoViral rådgivet. Den kan ses f.eks. her